Foto: AP/Scanpix
Pirmdien Luksemburgā līdz ar Eiropas Stabilizācijas mehānisma (ESM) padomes sanākšanu uz pirmo sēdi oficiāli atklāts un darbu uzsāka ESM jeb tā dēvētais antikrīzes fonds, vēsta ārvalstu mediji.

ESM padomē ir eiro zonas valstu finanšu ministri, padomes vadītājs ir pašreizējais Eirogrupas vadītājs Luksemburgas finanšu ministrs Žans Klods Junkers. ”Fitch” piešķīris ESM augsto "ААА" reitingu ar stabilu nākotnes prognozi.

Ideja veidot jaunu tā dēvēto antikrīzes fondu radās pirms diviem gadiem. ESM kreditēs valstis, kas piekritīs īstenot stingru budžeta politiku un strukturālās reformas, lai atjaunotu investoru uzticību ekonomikām. Tādējādi Eiropas Savienības (ES) valdošās iestādes cer tikt galā ar eirozonā esošo parādu krīzi.

Patlaban fondam atvēlēti 200 miljardi eiro (ap 140 miljardi latu), taču līdz 2014.gadam šo summu plānots palielināt vairāk nekā divas reizes - līdz 500 miljardiem eiro. Lielākās iemaksas - aptuveni ceturto daļu finansējuma - nodrošinās ES lielākā ekonomika Vācija, vēsta raidorganizācija BBC.

Jau vēstīts, ka ESM pārņems uzdevumus no pašreizējā Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF). Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (NA) iepriekš pauda, ka pašreizējā EFSF, kas paredzēts problemātisko eirozonas dalībvalstu glābšanai, dalībvalstīm ir tikai jāgarantē, nevis jādod nauda. Citādāk ir ar ESM – šajā mehānismā, atšķirībā no EFSF, eirozonas dalībvalstīm būs jāveic iemaksas.

Latvija šā gada pirmajā pusē atbalstīja likumprojektu, ar kuru valsts atbalstīja ESM izveidi un tādējādi arī apņēmās pēc iestājas eirozonā glābt krīzē nonākušās eirozonas dalībvalstis. Latvija plāno eirozonā iekļauties ar 2014.gada 1.janvāri, un pirmajā gadā Latvijai saskaņā ar aptuveniem aprēķiniem ESM būs jāiemaksā 28 miljoni eiro (aptuveni 20 miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!