Foto: AFP/Scanpix

Grieķija un starptautiskie kreditori beidzot panākuši vienošanos par valsts tēriņu mazināšanu, kas nepieciešami, lai Atēnas varētu saņemt kārtējo maksājumu no Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) finansiālās palīdzības paketes, vēsta ārvalstu mediji.

Saskaņā ar vienošanās projektu, Grieķija apmaiņā pret 31,5 miljardu eiro (22 miljardu latu) kredīta maksājumu apņēmusies konsolidēt savu budžetu, divu gadu laikā samazinot tēriņus un paaugstinot nodokļus par kopumā 13,9 miljardiem eiro (9,8 miljardiem latu), kā arī īstenot sāpīgas darba tirgus reformas.

Starp sabiedrībā nepopulārajiem taupības pasākumiem ir plāni samazināt pensijas, atlaist līdz 25 000 publiskajā sektorā strādājošo, paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 67 gadiem. Tiek pieļauts, ka taupības pasākumu pakete Grieķijas parlamentā tiks atbalstīta līdz šā gada 12.novembrim.

Vācijas avīze ”Sueddeutsche Zeitung” ziņo, ka saskaņā ar aizdevēju trijnieka - SVF, Eiropas Centrālās bankas un Eiropas Komisijas – vienošanos Atēnām būs jāsamazina budžeta deficīts līdz 3% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 2016.gadam, nevis līdz 2014.gadam, kā bija plānots iepriekš. Grieķijai nepieciešams papildu laiks darba tirgus un enerģētikas jomas reformai.

Iepriekš bija paredzēts, ka starptautisko aizdevēju un Grieķijas sarunas par kārtējo finansiālo palīdzību valstij noslēgsies septembrī, taču pārrunas ievilkās. Bez papildu finansiālā atbalsta Atēnas varētu paziņot par defoltu jeb savu maksātnespēju jau līdz gada beigām.

Grieķija taupības vārdā jau ir pieņēmusi vairākus taupības pasākumus. Valstī nolemts paaugstināt nodokļus, samazināt atalgojumu publiskajā sektorā strādājošajiem. Tāpat valstī nolemts īstenot vērienīgu privatizācijas programmu, saskaņā ar kuru plānots iegūt līdz 50 miljardiem eiro (35 miljardiem latu). Atēnas plāno pārdot valsts enerģētikas kompānijas, ostas un pat salas.

Jau ziņots, ka Grieķijas uzdevums ir samazināt valsts parādu no pašreizējiem 160% no IKP līdz 120% 2020.gadā.

2010.gadā Atēnas jau saņēma aizdevumu no SVF un ES 109 miljardu eiro (aptuveni 77 miljardu latu) apmērā. Šogad nolemts, ka pirmo palīdzības "paketi" nomainīs nākamā - 130 miljardu eiro apmērā. Tāpat nolemts norakstīt 100 miljardus eiro (70 miljardus latu) no Grieķijas parādiem privātajiem investoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!