Foto: AFP/Scanpix

ASV ekonomikā oktobrī izveidoja 171 tūkstoti jaunu darbavietu, kas bija krietni vairāk, nekā prognozēts, liecina piektdien publiskotie ASV Darba ministrijas dati.

Analītiķi bija gaidījuši, ka pagājušajā mēnesī pasaulē lielākajā ekonomikā būs tapuši mazāk jeb 125 tūsktoši jaunu darbavietu, vēsta "Bloomberg News".

"Šie dati, šķiet, liecina, ka ekonomika ir nedaudz uzlabojusies, taču ne pārāk daudz. Ekonomikai pieaugot, darba tirgū situācija nepasliktinās un tā arī strauji neuzlabojas. Šī ir gausa ekonomikas atveseļošanās līdzās lēnam nodarbinātības pieaugumam," komentēja Brukingsa institūta ekonomists Gerijs Bērtless.

Jaunākie dati arī rāda, ka bezdarba līmenis Savienotajās Valstīs oktobrī ir pieaudzis līdz 7,9% pretstatā 7,8% septembrī.

Pašlaik bez algota darba ir 12,3 miljoni ekonomiski aktīvo amerikāņu.

Pēc Bērtlesa sacītā, lai gan pašlaik miljoniem cilvēku nevar atrast darbu, tiem, kam ir darbs, pagaidām nav īpaši jāraizējas par iespējamu atlaišanu.

Tomēr daudzi ASV uzņēmumi ir nobažījušies, kā viņu biznesu ietekmēs tā dēvētās fiskālās klintis, tāpēc piesardzīgi pieņem jaunus darbiniekus, vinš piebilda.

"Fiskālās klintis", kurām ASV varētu uzskriet jau šā gada beigās, ir straujā izmaksu samazināšana un gaidāmā nodokļu palielināšana, kā arī eiro zonas parādu krīzes pasliktināšanās.

Ja ASV politikas veidotāji nevienosies citādi, no 2013.gada Savienotajās Valstīs beigsies dažādi nodokļu atvieglojumi 600 miljardu ASV dolāru apmērā (aptuveni 4% no ASV IKP). Daudzi analītiķi uzskata, ka atvieglojumu atcelšana izraisīs ASV recesiju. 600 miljardu vērtā nodokļu atvieglojumu un budžeta taupības pasākumu sākšanās līdz ar nākamā gada sākumu tiek dēvēta par fiskālo klinti ("fiscal cliff").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!