Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" pirmdien pazemināja Francijas kredītreitingu par vienu pakāpi - no visaugstākā līmeņa AAA līdz Aa1, kā arī saglabāja negatīvu reitinga prognozi.

"Moody's" ir otrā no trim starptautiskajām kredītreitingu aģentūrām, kas samazinājusi Francijas visaugstākā līmeņa reitingu. Aģentūra "Standard & Poor's" to samazināja janvārī, bet aģentūra "Fitch" to vēl nav mainījusi.

Aģentūra paziņojumā par reitinga samazināšanu norādīja uz daudzām strukturālām problēmām Francijas ekonomikā, kuras apgrūtina tās konkurētspēju globālā līmenī, un uzsvēra, ka Francija nākotnē var saskarties ar fiskālām problēmām un tai ir ekspozīcija uz finansējuma pieprasījumiem no smagos parādos nonākušām eiro zonas valstīm..

"Moody's" gan pieminēja jaunās Francijas sociālistu valdības reformu plānus, bet piebilda, ka Francijas valdības pēdējos divos gadu desmitos ir guvušas vājus rezultātus šādu pasākumu īstenošanā. 

Saglabājot negatīvu prognozi, "Moody's" lika saprast, ka varētu vidējā termiņā vēlreiz samazināt Francijas reitingu. Šādas prognozes iemesli ir eiro zonas ekonomikas recesija un "būtiski" izaicinājumi valdības reformu plāniem.

"Moody's" uzvēra, ka Francijai vēl arvien ir izcils reitings, kas izskaidrojams ar "ievērojamu kredītspēju", "lielu un diversificētu ekonomiku" un "valdības apņemšanos īstenot strukturālas reformas un fiskālu konsolidāciju". 

Francijas finanšu ministrs Pjērs Moskovisī paziņoja, ka reitinga pazemināšana ir "norāde uz aizgājušo vadību" un ka tā pamudinās "ātri īstenot" jau izsludinātās reformas. Ministrs uzsvēra, ka Francijai vēl arvien ir "labs reitings" un ka reitinga pazemināšana saistīta ar situāciju no iepriekšējās konservatīvās valdības laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!