Foto: LETA

Taifūna "Bopha", kas otrdien plosījās Filipīnu dienvidos, nodarītie postījumi banānu ražai neveicinās banānu cenu kāpumu Eiropā, tostarp Latvijā, pastāstīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa uzsvēra, ka banānus audzē ļoti daudzās valstīs un daļas banānu ražas zaudēšana Filipīnās kopējo banānu tirgu neietekmēs. "Ir ļoti daudzas banānu audzētājvalstis, ļoti daudzos reģionos audzē banānus atšķirībā no kafijas tirgus, kur trīs valstis ir noteicošās. Tāpēc nedomāju, ka ceturtdaļas no banānu ražas Filipīnās zaudējums būtiski ietekmēs tirgu," teica Gulbe.

Jau vēstīts, ka Taifūns "Bopha" ir nopostījis ceturtdaļu banānu ražas Filipīnās, kas ir pasaulē trešā lielākā banānu eksportētāja.

Filipīnu Banānu audzētāju un eksportētāju asociācija informēja, ka dabas stihija ir iznīcinājusi banānu plantācijas 10 tūkstošu hektāru platībā. Kopumā banānus Filipīnās audzē 42 tūkstošu hektāru lielā platībā.

Asociācija arī pauda bažas, ka pēc taifūna var izplatīties bīstama augu slimība, kura var radīt papildu apdraudējumu banānu ražai. Tā dēvētā Panamas slimība liedz kokiem izveidot augļu aizmetņus un beigās koku iznīcina; turklāt kaitēkļu skartās teritorijas kļūst nederīgas jaunu banānkoku stādīšanai.

Taifūns un plūdi nolīdzinājuši līdz ar zemi plašas teritorijas Kompostellas ielejas un Austrumdavao provincēs, kuras ir galvenie banānu audzēšanas industrijas centri Filipīnās.

Taifūns ir prasījis vismaz 475 cilvēku dzīvību, sagrāvis tūkstošiem māju un nodarījis citus postījumus.

Līdzās Filipīnām citas lielākās banānu eksportētājvalstis ir Ekvadora, Kostarika un Kolumbija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!