Foto: AFP/Scanpix
Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Dijselblūms pirmdienas vakarā tika apstiprināts par eiro grupas (eiro zonas valstu finanšu ministru grupas) vadītāju šīs grupas sanāksmē Briselē.

"Mēs iecēlām Nīderlandes finanšu ministru Jerūnu Dijselblūmu par jauno eiro grupas prezidentu," preses konferencē pēc piecas stundas ilgām sarunām paziņoja Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers, kurš astoņus gadus bija līdzšinējais eiro grupas vadītājs.

Eiro grupa paziņoja, ka Dijselblūms iecelts uz 30 mēnešu termiņu un saglabās arī pašreizējo amatu Nīderlandē.

Dijselblūma iecelšanu atbalstīja gandrīz visas eiro grupā pārstāvētās valstis, izņemot vienu - Spāniju.

Dijselblūms preses konferencē sacīja, ka viņam dotā iespēja nomainīt amatā Junkeru ir ''īpašs gods", un atzina, ka "mēs tikai kopā varam pārvarēt pašreizējās problēmas". Viņš piebilda, ka ir svarīgi "saglabāt sociālo Eiropas modeli, kuru mēs tik ļoti lolojam".

Dijselblūms, kurš tikai novembrī tika iecelts par Nīderlandes finanšu ministru, ceturtdien Nīderlandes parlamentā paziņoja par savas kandidatūras izvirzīšanu eiro grupas vadītāja amatam un tās pašas dienas vakarā apmeklēja Spāniju.

Jaunais eiro grupas vadītājs paziņoja, ka viņa galvenais uzdevums būs "tālāk atjaunot uzticēšanos eiro un eiro zonai", ļaujot politiķiem koncentrēties uz tādu politiku, kas palīdzētu veicināt "izaugsmi un darbavietas".

"Mums jāizmanto mūsu sasniegtās palielinātās stabilitātes iespēja, lai vairāk koncentrētos uz preventīvu politikas koordināciju," sacīja Dijselblūms, vēršoties pie pārējiem eiro zonas finanšu ministriem.

"Mūsu ekonomiskā politika ir jāvirza uz spēcīgas, ilgtspējīgas un iekļaujošas ekonomiskās izaugsmes veicināšanu, fiskālās disciplīnas nodrošināšanu, konkurētspējas vairošanu un nodarbinātības, sevišķi jauniešu nodarbinātības, palielināšanu," uzsvēra Dijselblūms.

Viņš piebilda, ka tas jādara, "lai Eiropa paliktu augsti konkurētspējīga sociāla tirgus ekonomika un lai saglabātu Eiropas sociālo modeli".

Francijas finanšu ministrs Pjērs Moskovisī bija brīdinājis, ka Parīze pieprasītu "atklātas debates" par eiro grupas vadītāja nomaiņu, jo "mēs nevaram vienkārši samierināties ar Eiropu, kas nonākusi taupības un recesijas spirālē". Francija vēlāk savu nostāju mainīja Dijselblūma kreisās politiskās filozofijas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!