Foto: AP/Scanpix

Kipras parlaments piektdien vēlu vakarā apstiprinājis trīs no astoņiem ārkārtas pasākumiem, ko valsts izvešanai no bankrota draudeim piedāvājusi valdība, vēsta ārvalstu mediji.


Parlaments ir atbalstījis nacionālā solidaritātes fonda izveidi un sabiedriskā un privātā sektora strādājošo pensiju uzkrājumu nacionalizēšanu, tāpat arī ieviest papildu kapitāla kontroles mehānismus ar mērķi nepieļaut līdzekļu aizplūšanu no grūtībās nonākušajām Kipras bankām.

Tāpat deputāti atbalstījuši arī daudz pretrunīgāk vērtēto banku sektora restrukturizācijas plānu.
Centrālās bankas sagatavotais plāns paredz nodalīt tā dēvētos "labos kredītus" no sliktajiem.

Kipras parlamentu vēl sagaida debates par pieciem sarežģītiem valdības priekšlikumiem, to vidū - par vienreizējo 15% lielo nodevu, ar kuru paredzēts aplikt visus Kipras bankās esošos depozītus, kas pārsniedz 100 000 eiro.

Balsojums notika pēc ilgstošām partiju sarunām, kurās tiek meklēti ceļi, kā atrast 5,8 miljardus eiro pašu līdzekļu, lai varētu pretendēt uz starptautisko aizdevēju piedāvāto 10 miljardus lielo finansiālo atbalstu. Ja Kipra līdz pirmdienai nebūs atrisinājusi šo uzdevumu, Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu apturēt Nikosijas ārkārtas finansēšanu.

Jau vēstīts, ka Kipras valdības ministri aicinājuši tautu saglabāt mieru, kamēr politiķi vienojas par jauno valsts glābšanas plānu. Tam jānovērš haoss, ko izraisīja parlamenta lēmums noraidīt ar starptautiskajiem aizdevējiem jau panākto vienošanos, kas paredzēja vienreizēja nodokļa piemērošanu banku depozītu turētājiem.

Tikmēr noraizējušies Kipras iedzīvotāji piektdien steidza izņemt naudu no "Popular Bank" bankomātiem saistībā ar aizvien pieaugošajām bažām, ka valsts otra lielākā banka tā arī varētu neatsākt darbību.

Banka kategoriski noliedza, ka šādām baumām būtu kāds pamats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!