Foto: AP/Scanpix

Kipras bankas, kuras gandrīz divas nedēļas bija slēgtas, atvēršanas dienā, ceturtdien, stingri apsargā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau trešdienas vakarā pie bankām izvietotas bruņotu policistu vienības, jo uz kredītiestādēm vesti naudas konteineri. Taču sargi pie bankām uzturas joprojām. Kiprā bažījas, ka pēc banku atvēršanas uz tām plūdīs lielas cilvēku masas, kuras var izraisīt nekārtības.

BBC vēsta, ka pie bankām sāk pulcēties cilvēki. Durvis bankas ceturtdien atvērs pulksten 12 pēc Kipras un arī Latvijas laika un strādās līdz pulksten 18. Taču visu naudu cilvēki izņemt nevarēs, jo ir noteikti vairāki ierobežojumi.

Jau ziņots, ka eirozonas finanšu ministri naktī uz pirmdienu piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7,03 miljardu latu) starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un Kipra varētu palikt eirozonā.

Vienošanās paredz, ka Kipras otra lielākā banka "Laiki Bank" nekavējoties tiks sadalīta "labajā" un "sliktajā" bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai "Bank of Cyprus".

Savukārt sliktā banka laika gaitā tiks likvidēta.

Tikmēr visi Kipras bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro, tiks aplikti ar vienreizējo nodevu, savukārt noguldījumi, kas nepārsniedz 100 000 eiro, ar nodokli netiks aplikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!