Foto: stock.xchng

Pēdējos piecus gadus ekonomikas analītiķi ASV regulāri runā par valsts apstrādes rūpniecības lejupslīdi. „Bloomberg” atgādina, ka arī pakalpojumu sfērā vairākās nozarēs jūtams pamatīgs noriets.

Pēc ASV Darba statistikas biroja datiem biznesa ziņu portāls „The Businees Insider” apkopojis, kuras no izmirstošajām ASV profesijām nākamo desmit gadu laikā piedzīvos visstraujāko pieprasījuma kritumu.

Pievienojam arī ASV Darba statistikas biroja skaitlisku aplēsi, kādā apjomā pieprasījums pēc konkrētajām profesijām samazināsies

Planšetdatori atņem darbu


Foto: F64
Stacionāro datoru remonts ierindojas topa piektajā vietā. 2010.gadā ASV ar šo arodu nodarbojās 161 600 strādājošie, taču 2020.gadā tiek prognozēts, ka šādas darbavietas būs nodrošinātas 117 500 cilvēku. Vidējais pieprasījuma samazinājums gadā - 3,1 %.

Šāda aroda pieprasījuma samazināšanās notiek, jo tehnoloģiju pasaulē vērojams portatīvo un planšetdatoru tirdzniecības uzvaras gājiens, kas stacionāros datorus aizvien vairāk atstāj vēstures arhīvos. 

Kabeļu un vadu kļūst aizvien mazāk


Foto: stock.xchng
Ceturtā visstraujāk izmirstošā ASV profesija ir dažādu telefona vadu un kabeļsavienojumu ražošanas jomā.

Līdz ar tehnoloģiju attīstību samazinās pieprasījums pēc šī produkta. ASV nespēj arī izturēt konkurenci ar Āziju par ražošanas izmaksām, kas vadus un dažādus kabeļus vienkārši saražo lētāk.

2010.gadā dažādus vadus un kabeļus ASV izgatavoja 118 000 cilvēku, bet 2020.gadā, pēc ASV Darba statistikas biroja datiem, ar šo profesiju nodarbosies 85 700 darbinieki. Vidējais pieprasījuma samazinājums gadā - 3,1 %.

Atvadieties no pastniekiem!

Foto: AFP/Scanpix

2010.gadā pasta servisā strādāja 656 400 darbinieku, bet 2020 to būšot 474 600. Vidējais pieprasījuma samazinājums gadā - 3,2 %.

Ādas izstrādājumu nozare nespēj izturēt konkurenci ar Āziju


Foto: Publicitātes foto
Ādas izstrādājumu nozarē strādājošiem nāksies rēķināties, ka nākamo gadu laikā viņu profesijā būs otrā no tām, pēc kurām pamatīgi samazināsies pieprasījums.

Samazinājumu ietekmē auto un mēbeļu tirdzniecības pieprasījuma kritums ASV tirgū. Svarīgs faktors, ka līdzīgi kā ar telefona kabeļu ražotājiem, arī šī nozare ASV nespēj saražot produkciju tik lēti, kā to iespēj Āzijā. 

2010.gadā nozarē strādāja 27 800, bet 2020.gadā tie būšot vairs tikai 12 700 cilvēki, tas ir 7,6% pieprasījuma kritums gadā. 

Amerikāņu šuvējām būs jāmeklē jauns arods


Foto: LETA
Top 1 profesija, kuras speciālistus meklēs arvien mazāk un mazāk, ir šuvējas, kas strādā apģērbu apstrādes rūpnīcās. Tieši šī ir nozare, kuras produkcija vissliktāk iztur konkurenci ar Āzijas importa precēm.

2010.gadā nozare nodarbināja 157 700 darbinieku, 2020.gadā būšot nepieciešamība pēc 66 100 šuvējām, tas ir aroda pieprasījuma samazinājums par 8,4% gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!