Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Aeronautikas, aizsardzības un kosmosa izpētes kompānijas (EADS) meitas uzņēmums „Airbus” piektdien veiksmīgi realizēja testa lidojumu ar lidmašīnu „Airbus A350” . Šis lidmašīnas modelis ir eiropiešu uzņēmuma atbilde ASV kompānijas „Boeing” lidmašīnas modelim „ 787 Dreamliner”. Abas kompānijas cenšas būvēt lidmašīnu modeļus, kas patērētu pēc iespējas mazāk degvielas un kas ir būvēti no jaunākās tehnoloģiju paaudzes viegliem kompozītmateriāliem, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Video materiāls kā piektdien notika "Airbus A350" pacelšanās:

"Airbus" lidmašīna piektdien pacēlās no Tulūzas, un izpildīja 4 stundu ilgu testa lidojumu, pēc kura lidmašīna  veiksmīgi atgriezās Tulūzas izlidošanas lidlaukā. Lidojuma laikā lidmašīnā atradas britu un franču piloti, kā arī četri inženieri.

"Airbus A350" izmēģinājuma lidojums notiek trīs dienas pirms Parīzes Aviācijas izstādes, kurā "Airbus" un "Boeing" cīnīsies par pasūtījumu iegūšanu no pasaulēs lielākajām lidsabiedrībām.

Lidmašīnas konstruēšana sākās 2004.gadā, modeļa būvniecībā investēti 15 miljardi dolāru (7,9 miljardi latu).

Jau apstiprināts, ka lidmašīnas modeli savās aviolīnijās izmantos "Qatar Airways", "British Airways" un "Hong Kong's Cathay Pacific". Plānots, ka pirmie "Airbus A350" pasaules lidsabiedrību rīcībā nonāks 2014. gada beigās.

"Boeing" pērn atguva no "Airbus" pasaulē lielākā aviobūves uzņēmuma statusu, taču kopš šā gada sākuma tā saskārās ar "Dreamliner" lidmašīnu problēmām, kas konkurenci atkal padarījis grūti prognozējamu. "Airbus" ar jaunā modeļa palīdzību cer atgūt tirgus līderpozīcijas.

"Airbus" mātes uzņēmums EADS pagājušajā gadā strādāja ar 1,2 miljardu eiro (863 miljonu latu) peļņu, kas ir par 19% vairāk nekā iespēts 2011.gadā. Peļņas pieaugumu EADS pārstāvji skaidro ar "Airbus" un aizsardzības produktu ražošanas struktūrvienības rezultātiem.

"Airbus" testa lidojumu gaidīti ar lielu rezonansi, jo ASV kompānijas līdzīgais modelis "Dreamliner" šā gada janvārī bija iesaistīti vairākos incidentos.

Gada sākumā Japānas Transporta ministrija paziņoja, ka ir sākta šo lidmašīnu pārbaude, jo nepilnas nedēļas laikā šī modeļa lidaparātiem divreiz tika konstatēta degvielas noplūde. 8.janvārī degvielas noplūde no "Dreamliner" tika konstatēta ASV Bostonas pilsētas Logana lidostā, bet 13.janvārī - Tokijas Naritas lidostā.

"Dreamliner" lidmašīnu foto:


7.janvārī "Dreamliner" izcēlās ugunsgrēks, tad, kad tā, ielidojot no Japānas, nolaidās Bostonā. 11.janvārī ASV paziņoja, ka tiks veikta padziļināta lidaparāta drošuma pārbaude. FAA paziņoja, ka gan šis ugunsgrēks, gan degvielas noplūde ir saistīti ar litija jonu akumulatora problēmu.

FAA tūlītēji apturēja visu ASV reģistrēto lidmašīnu "Boeing 787 Dreamliner" izmantošanu avioreisiem, ņemot vērā iespējamo akumulatora aizdegšanās risku šī modeļa lidmašīnās.

Sekojot ASV piemērām, arī aviokompānijas un asociācijas citās valstīs apturēja šo lidmašīnu darbību. Maija beigās lidojumi tika atkal atsākti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!