Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuva neplāno atsaukt no starptautiskās šķīrējtiesas savu prasību pret Krievijas gāzes koncernu "Gazprom" par tirgus stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, trešdien biznesa ziņu portālam "Vz.lt" apliecinājis premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Viņš solījis, ka valdība meklēs naudu, kas nepieciešama nākamgad paredzamajiem tiesiskajiem soļiem pret "Gazprom".

Iepriekš laikraksts "Verslo žinios" rakstīja, ka Lietuvas Enerģētikas ministrija nākamā gada budžetā šai tiesai lūdz paredzēt astoņus miljonus litu (1,6 miljonus latu).

"Tas ir jauns piedāvājums, kas iesniegts pirms dažām dienām," izteicies premjers. "Bet mēs valdībā meklēsim iespējas to atrisināt."

Kā ziņots, Lietuvas iepriekšējā valdība pērnruden Stokholmas arbitrāžas tiesā iesniedza prasību pret "Gazprom", lēšot, ka Lietuvas patērētāji astoņu gadu laikā pārmaksājuši Krievijas koncernam aptuveni pusotru miljardu eiro (vairāk nekā miljardu latu).

Kā norādīja toreizējais enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks, "Gazprom" nav spējis ievērot savu apņemšanos noteikt godīgu gāzes cenu Lietuvai, kas piedzīvojusi gāzes cenu pieaugumu no 84 dolāriem (45,69 latiem) 2004.gadā līdz 497 dolāriem (270,36 latiem) 2012.gadā par 1000 kubikmetru gāzes.

Nākot pie varas sociāldemokrātu premjera Butkeviča valdībai, Lietuvā tika daudz runāts par attiecību pārstartēšanu ar Krieviju un izskanēja bažas, vai tas netiks darīts uz Lietuvas enerģētiskās neatkarības centienu rēķina, tostarp - vai jaunā valdība nepieļauj iespēju atsaukt prasību starptautiskajā šķīrējtiesā.

Eksperti atzīst, ka runa ir par iespējamu precedentu - ja Lietuva šai prāvā uzvarētu, tās paraugam varētu sekot arī citas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!