Foto: AFP/Scanpix

Krievijas militārajai klātbūtnei Ukrainā turpinoties, biržās daudzviet pasaulē pirmdien piedzīvots straujš akciju vērtības kritums, bet Krievijas rubļa vērtība sasniegusi visu laiku zemāko atzīmi. Tā rezultātā 300 pasaules bagātākie cilvēki vien zaudējuši 44,4 miljardus dolāru (32,4 miljardus eiro).

"Bloomberg" norāda, ka lielākie zaudētāji ir Genādijs Timčenko un Leonīds Mihelsons, kuriem piederošās Krievijas otras lielākās dabasgāzes kompānijas "Novatek" akciju cena samazinājusies par 18%. Medijs lēš, ka abu uzņēmēju īpašums zaudējis 3,2 miljardus dolāru tā vērtības.

Visi "Bloomberg" turīgāko sarakstā esošie Krievijas un Ukrainas miljardieri zaudējuši naudu – kopumā vienas dienas laikā 12,8 miljardus dolāru.

Par 1,2 miljardiem dolāru samazinājusies Vladimira Ļisina īpašuma – tērauda ražotāja "NLMK grupas" – vērtība, uzņēmuma akciju cenai zaudējot 7,1%. Zaudētāji ir arī "Lukoil" akcionāri, jo uzņēmuma akciju cena samazinājās par 9,2%.

Ukrainas bagātākais cilvēks Rinats Ahmetovs zaudējis 700 miljonus ASV dolāru. Viņam pieder valsts lielākais industriālais konglomerāts "System Capital Management", kurš strādā gan metalurģijas, derīgo izrakteņu un enerģētikas jomā.

Arī "Microsoft" līdzdibinātāja Bila Geitsa īpašumu vērtība samazinājusies – par 527 miljoniem ASV dolāru -, tomēr viņš joprojām ir pasaules bagātākais cilvēks, liecina "Bloomberg" dati.

Kā vēstīts, pirmdien biržu indeksi Eiropā un citviet pasaulē krita, bet visstraujākais samazinājums tika piedzīvots Maskavas biržā, kas skaidrojams ar investoru reakciju uz Krievijas militāro spēku invāziju Ukrainā, Krimas pussalā un neskaidrību pa konflikta tālāku risinājumu, kā arī Krievijas vitālo enerģijas tirgu nākotni ekonomisku sankciju gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!