Foto: Reuters/Scanpix

Nespējot vienoties par parādsaistību nomaksu, Krievija, iespējams, apturēs dabasgāzes piegādes Ukrainai, piektdienas rītā, atsaucoties uz Krievijas pastāvīgo pārstāvi ES Vladimiru Čižovu, ziņo "RIA Novosti".

"Kas attiecas uz iespēju pārtraukt dabasgāzes piegādes Ukrainai, tad es šādu iespēju neizslēdzu, ja vien netiks atrisināta problēma ar 3,5 miljardus ASV dolāru lielajiem parādiem par jau piegādāto gāzi," teicis Čižovs.

Viņš apgalvo, ka vienīgais avots, no kura finansiālās un politiskās krīzes plosītā Ukraina varētu norēķināties ar Krieviju, ir Starptautiskā Valūtas fonda aizdevums.

Ar Eiropas Komisijas aizdevumu Ukraina nevarot rēķināties, jo Eiropas Komisija, pēc Čižova teiktā, "pati par sevi ir maksātnespējīga".

"Tādējādi, apspriežot problēmas par parādiem par dabasgāzi, šobrīd būtībā tiek apspriests jautājums, vai šo parādu segšanai varēs izmantot Starptautiskā Valūtas fonda aizdevumu un vai ar to pietiks," apgalvo Čižovs.

Krievu diplomāts runas par iespējamām gāzes piegādēm no ASV dēvē par teorētisku iespēju un apgalvo, ka arī reversas dabasgāzes piegādes no Eiropas neglābs Ukrainu no nepieciešamības pirkt dabasgāzi no Krievijas. "Es teikšu, ka tā izmaksās Kijevai ne mazāk par Krievijas gāzi," sacījis Čižovs. 

Šā gada 16. maijā Atēnās paredzēta trīspusēja tikšanās, kurā Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks, ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers un Ukrainas valdības pārstāvis Jurijs Prodans apspriedīs jautājumu par dabasgāzes piegādēm Ukrainai, kam Krievija "piestādījusi" milzīgus rēķinus par it kā esošiem parādiem par dabasgāzi. 

Prodans ceturtdienas vakarā jau paziņojis, ka Ukrainas puse negrasās "Gazprom" maksāt par dabasgāzi avansā. Viņš pieļāvis iespēju, ka Ukraina varētu vērsties arbitrāžas tiesā ar sūdzību par Krievijas "Gazprom" prasību nekavējoties segt "vecos" parādus par dabasgāzes piegādēm. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!