Foto: LETA

Nīderlandes valsts tiesa Hāgā atcēlusi aizliegumu, kas 2024.gadā paredzēja aizliegt ūdeļu audzēšanu Nīderlandē. Aizliegumu noteica Nīderlandes Senāts 2012.gada decembrī, tomēr tiesa pasludināja aizliegumu par antikonstitucionālu, atsaucoties uz Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Sagaidāms, ka lēmumam būs starptautiska mēroga ietekme, jo par kažokzvēru audzēšanas aizliegšanu tiek diskutēts daudzās valstīs, informē Latvijas Zvēraudzētāju asociācija (LZAA).

"Eiropas kažokādu nozare ar prieku uztver faktu, ka cilvēktiesības tomēr ir būtiskākas par nejaušām politiskām vēsmām attiecībā uz tādu personisku jautājumu kā morāle. Kažokādu ražošanai un izmantošanai ir jābūt personas brīvai izvēlei, nevis jāpakļaujas likumdošanai, kas pārkāpj cilvēku pamattiesības. Nav pamatotu iemeslu, lai izpostītu pilnīgi funkcionējošu nozari, kas demonstrē augstus dzīvnieku labturības standartus un rada ievērojamus ienākumus no eksporta," pārliecināts Eiropas kažokādu nozares jumta organizācijas "Fur Europe" priekšsēdētājs Kenets Ingmans.

"Kažokādu aizliegums tika pamatots ar argumentu, ka kažokādas ir "nevajadzīga luksusa prece", tajā pašā laikā nepiedāvājot Nīderlandes lauksaimniekiem kompensāciju par atņemtajiem iztikas līdzekļiem, kas ir pretrunā ar Eiropas Cilvēktiesību konvenciju. LZAA biedri pilnībā atbalsta šādu lēmumu un pieņem, ka mūsdienās cilvēkiem ir izvēles iespējas - nēsāt vai nenēsāt kažokus, līdzīgi kā ēst vai neēst gaļu," piebilst LZAA valdes locekle Sandra Vilciņa.

Organizācijas "Sabiedrība pret kažokādām" pārstāve Laura Karnīte gan norādīja, ka Nīderlandes valsts tiesa šo aizliegumu ir atcēlusi nevis tāpēc, ka tas pēc būtības neatbilst Cilvēktiesību konvencijai, bet gan tāpēc, ka tiesas ieskatā Cilvēktiesību konvencijai neatbilst valdības noteiktie kompensācijas mehānismi, kuri nav pietiekami skaidri saprotami un nerada pārliecību, ka uzņēmējiem pilnā apjomā tiks kompensēti radušies zaudējumi.

"Turklāt Nīderlandes Ekonomikas ministrija šo tiesas lēmumu ir pārsūdzējusi augstākas instances tiesā, līdz ar to ūdeļu audzēšanas aizliegums joprojām ir spēkā līdz augstākās instances tiesas lēmumam. Dzīvnieku aizstāvji cer, ka šī lieta atrisināsies pozitīvi un aizliegums netiks atcelts," piebilda Karnīte.

Nīderlande ir pasaulē trešā lielākā ūdeļādu ražotājvalsts, kur katru gadu tiek saražoti pieci miljoni ūdeļādu. Audita kompānija "KPMG" ir aplēsusi, ka Nīderlandes ūdeļādu ražošanas slēgšanas gadījumā kompensācijās būtu jāizmaksā 1,2 miljardi eiro. Dzīvnieku aizsardzības un labturības normu ievērošana ir audzētāju prioritāte, jo tā vistiešākā mērā ietekmē rezultātus un produkcijas kvalitāti, tādēļ jau kopš dzimšanas dzīvnieki saņem vislabāko aprūpi.

Patlaban LZAA pārstāv astoņus biedrus, kuri audzē ūdeles un lapsas. Nozarē nodarbināti vairāk nekā 500 darbinieki. LZAA biedru kopējais apgrozījums 2013.gadā sasniedza 31,7 miljonus eiro, savukārt eksports sasniedza 30,7 miljonus eiro. Nodokļu iemaksas valsts budžetā veidoja 3,2 miljonus eiro.

2013.gadā Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja liecina, ka 65% Latvijas iedzīvotāju atbalsta dabīgās ādas izmantošanu apģērbu, apavu un aksesuāru ražošanā, tostarp akceptējot šo materiālu izmantošanu arī citu priekšmetu izgatavošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!