Foto: stock.xchng
Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests saņēmis no Eiropas ātrās brīdināšanas sistēmas pārtikas un barības jomā (RASFF) informāciju, ka kādas Lietuvas firmas eksportētā kaltētu baraviku sūtījumā Polijā paaugstinātā koncentrācijā atrasts arsēns.

Arsēna klātbūtne baravikās noteikta laboratorijas analīžu ceļā. RASFF šo informāciju saņēmusi no atbildīgās Polijas iestādes.

Saskaņā ar provizorisku informāciju 177 kilogramu kaltētu baraviku Polijā 2012.gadā ievedis Lietuvas uzņēmums "Ekoratas" no Varēnas.

Dienesta inspektori sākuši operatīvu pārbaudi uzņēmumā, pārlūkojot visu baraviku sūtījumu vēsturi kopš 2012.gada, lai noskaidrotu, vai šādas baravikas nav nonākušas arī Lietuvas tirgū. Kā norāda firma, minēto baraviku lietošanas termiņš jau beidzies, tomēr inspektori turpina noskaidrot, vai uzņēmumam nav palikuši kādi šīs produkcijas pārpalikumi.

"Arsēns un kadmijs ir metāli, kas dabā atrodami augsnē un gruntsūdeņos, tie nonāk arī augos un caur tiem - arī pārtikas precēs, bet žāvējot šo vielu koncentrācija produktos var pieaugt pat vairākas reizes. Šajā gadījumā koncentrācija ir ļoti liela, tādēļ nekavējoties sākta steidzama izmeklēšana," pastāstījis Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta Pārtikas nodaļas galvenais speciālists Donāts Valavičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!