Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro piektdien deva rīkojumu valdībai pārņemt vienu no privātajām lielveikalu ķēdēm, apsūdzot uzņēmumu slepenu pārtikas krājumu veidošanā, kamēr valstī pieaug preču deficīts.

No Maduro rīkojuma pagaidām nav skaidrs, vai tas nozīmē pilnīgu īpašuma ekspropriāciju, taču valdības pārtikas sadales pārvaldei PDVAL uzdots pārņemt "visus pakalpojumus", kurus sniedz lielveikalu ķēde, kas "izvērsusi karu pret iedzīvotājiem".

Lai gan Maduro nav nosaucis konkrētu uzņēmumu, vietējie mediji uzskata, ka prezidenta rīkojums attiecas uz uzņēmumu "Dia a Dia".

Maduro rīkojums ir kārtējais pasākums pret Venecuēlas privāto sektoru, kas, kā apgalvo kreisi populistiskā režīma līderis, uzsācis "ekonomisko karu" nolūkā destabilizēt valsti.

Maduro apsūdz privātos uzņēmumus preču slēpšanā, lai vairotu iedzīvotāju neapmierinātību un uzkurinātu protestus pret valdību.

Jau otrdien uz "Dia a Dia" veikaliem tika nosūtīta armija un valsts iestāžu darbinieku grupas, lai uzraudzītu tirdzniecību. Līdzīgi pasākumi veikti pret aptieku ķēdi "Farmatodo".

"Dia a Dia" direktors Manuels Moraless piektdien tika aizturēts, izvirzot viņam apsūdzības par ekonomikas "boikotēšanu un destabilizāciju". Šonedēļ aizturēti arī divi "Farmatodo" vadītāji.

Pērn Venecuēlas tautsaimniecība nonāca lejupslīdes fāzē, bet inflācija sasniedza 64%. Ekonomikas krīze, kuru saasinājusi naftas cenu krišanās, spiedusi Maduro apcirpt budžeta izdevumus.

Tikmēr šogad vēl vairāk saasinājies pārtikas preču un medikamentu deficīts, un veikalos veidojas vēl garākas rindas nekā iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!