ASV naftas milzis "ExxonMobil" Zviedrijas arbitrāžas tiesā iesūdzējis Krievijas valsti, vēsta Kremļa finansētais medijs "Russia Today".

Tiesas prasībā ASV kompānija norāda, ka kopš 2008.gada uzņēmums "Sakhalin-1" projekta ietvaros pamatīgi pārmaksājis nodokļus aptuveni 500 miljonu ASV dolāru vērtībā.

"Sakhalin-1" ir enerģētikas projekts, kas paredz naftas un gāzes iegūšanu Sahalīnas salā. Projekta vērtība mērāma vairākos miljardos ASV dolāru, un tas ir lielākais ārvalstu tiešo investīciju piesaistītājs Krievijā.

Kā norāda kompānija, 2008.gadā nodokļu likme ārvalstu kompānijām Krievijā no 35% tika mainīta uz 20%, taču uzņēmums bijis spiests turpināt maksāt 35% likmes maksājumus.

Savukārt Krievija uzskata, ka visiem projekta dalībniekiem, kā panākts 1995.gada vienošanās līgumā, jāmaksā 35 % nodokļu likme līdz projekta beigām.

Jau vēstīts, ka "ExxonMobile" pēdējos divdesmit gados regulāri investējuši sadarbības projektos ar Maskavu. Tā, piemēram, pērn Krievijas naftas kompānija "Rosneft" un "ExxonMobil" Krievijas Tālajos austrumos Ohotskas jūrā atklājuši reģiona iespaidīgāko naftas ieguves platformu "Berkut".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!