Foto: F64

Vājie ASV nodarbinātības dati martā aizvadītajā nedēļā izraisīja ASV dolāra kursa kritumu valūtu tirgos un ļāva eiro pakāpties par gandrīz vienu procentu, liecina biznesa informācijas portāla "BBS" apskats.

Dolārs piedzīvoja kritumu pēc tam, kad piektdien tika paziņots, ka ASV martā izveidoti vien 126 tūkstoši jaunu darbavietu, kas bija puse no iepriekš prognozētā un sliktākais rādītājs kopš 2013.gada decembra. ASV Darba ministrija arī par 69 tūkstošiem samazināja iepriekšējos divos mēnešos radīto jauno darbavietu skaitu, kas liecina par drūmāku ainu pasaules lielākajā ekonomikā, kur iepriekšējā gada laikā vidēji tika radīti 287 tūkstoši jaunu darbavietu mēnesī.

Milzīgajā pakalpojumu sektorā pieaugums bija stabils - 142 tūkstoši jaunu darbavietu martā, liecina Darba ministrijas dati, tomēr darbavietu likvidācija, jo īpaši naftas rūpniecībā un ražošanā, kā arī sabiedriskajā sektorā kopējo mēneša rādītāju pavājināja.

"Nedaudz vājākā ASV izaugsme nozīmē, ka dolārs nemaz nav tik stiprs. No otras puses Eiropas Centrālā banka pašlaik drukā daudz naudas un galu galā tas būs daudz svarīgāk. Šī ir maza novirze no takas uz dolāra un eiro paritāti," aģentūrai "Reuters" uzsvēra TIAA-CREF globālo investīciju stratēģis Daniels Moriss.

Savukārt Eiropas Centrālās bankas ceturtdien publiskotā atskaite liecina, ka tās padomes locekļu vidū pieaug pārliecība, ka pretrunīgi vērtētā valstu obligāciju uzpirkšanas programma palīdz uzlabot eiro zonas ekonomikas perspektīvas.

"Kopumā plaši tika atbalstīts noskaņojums, ka saistībā ar janvāra monetāras politikas lēmumiem padome ir pievienojusi ievērojamus nākotnes stimulus un šobrīd ekonomikas atgūšanās atbalstam ir izmantojusi visus tās rīcībā esošos monetārās politikas instrumentus," norādīts atskaitē. Tas izraisa "piesardzīgu optimismu" par ekonomiskās izaugsmes prognozēm.

Pamazām turpina atgūties arī Krievijas rublis. Eiro kurss pret rubli aizvadītās nedēļas laikā samazinājās par 1,5% - līdz 62,04 rubļiem par vienu eiro, bet ASV dolāra kurss ir samazinājies par 2,5% - līdz 56,43 rubļiem par vienu dolāru.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,51% līdz 1,0833 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,46% līdz 1,4810 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,79% līdz 120,07 jenām par dolāru.

Otrdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,94% līdz 1,0731 dolāram par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kritās par 0,05% līdz 1,4818 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,05% līdz 120,13 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien kritās par 0,30% līdz 1,0763 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,03% līdz 1,4823 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,31% līdz 119,76 jenām par dolāru.

Ceturtdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 1% līdz 1,0872 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,01% līdz 1,4825 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,1% līdz 119,67 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,0969 ASV dolāru, kas ir par 0,7% vairāk nekā pirms nedēļas. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,492 ASV dolārus, kas ir par 0,3% vairāk, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā kritās par 0,1% un bija 118,97 jenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!