Foto: AFP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien brīdināja, ka vienošanās par Grieķijas glābšanas aizdevumu netiks noslēgta "par jebkuru cenu".

"Nebūs nekādas vienošanās par jebkuru cenu," Merkele teica žurnālistiem, kad devās uz eirozonas samitu, kurā vienotās valūtas zonas līderi centīsies pārvarēt atšķirības viedokļos par to, kā palīdzēt Grieķiju noturēt eiro zonā.

Merkele arī sūdzējās, ka ir "zaudēta visnozīmīgākā valūta: uzticamība un uzticēšanās" Grieķijas valdībai, un brīdināja par to, ka gaidāmas "smagas sarunas".

Par iespējamo vienošanos viņa sacīja, ka jebkura vienošanās tiks panākta, "izsverot ieguvumus un zaudējumus gan Grieķijas nākotnei, gan eirozonai kopumā, un mūsu sadarbības principus".

Vācijas pozīcija dažu pēdējo nedēļu laikā pret Grieķiju ir bijusi stingra un tā ir apšaubījusi, vai Grieķijas premjerministra Alekša Cipra vadītā valdība izpildīs apmaiņā pret finanšu glābšanas paketi solītās reformas.

Savukārt Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers norādīja, ka "līdz pašai pēdējai milisekundei cīnīsies" par vienošanos, kas ļautu Grieķijai palikt eiro zonā.

Viņš gan atzina, ka ir mazs pamats optimismam, ka Grieķijas krīzes risinājums ir tuvu. Līdzīgu piesardzību pauda arī citi eiro zonas līderi, tostarp Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands.

Olands gan solīja, ka darīs visu, kas viņa spēkos, lai Grieķija paliktu eirozonā. "Francija darīs visu, lai vienošanas tiktu panākta šovakar," žurnālistiem Briselē sacīja Olands un piebilda, ka uz spēles likta ne tikai Grieķijas, bet visas Eiropas nākotne.

Francijas prezidents noraidīja iespējamību par Grieķijas pagaidu aiziešanu no eirozonas, sakot, ka Grieķija eiro zonā ir vai arī nav, lai gan tas būtu solis atpakaļ Eiropai.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs pauda gatavību piekrist kompromisa līgumam ar aizdevējiem no Eiropas. Viņš pieļāva, ka vienošanos ir iespējams panākt jau svētdien, ja "visas puses to vēlētos". Viņš atzina, ka vēlas redzēt Eiropu "vienotu, nevis sašķeltu".

Sarunām pietuvināta Eiropas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, atklāja, ka eirozonas dalībvalstis koncentrējas uz "plānu A", kas ietver situāciju, ka Grieķija izpilda savas saistības apmaiņā pret vairāk nekā 80 miljardu eiro lielu glābšanas aizdevumu un paliek eir zonā. Eiro zonas līderi cerot publiskot paziņojumu, kas bruģētu ceļu uz formālu aizdevuma programmas sarunu sākšanu.

Anonīmi avoti atklāj, ka dokumenta projekts ietver Vācijas piedāvājumu Grieķijai atlikt 50 miljardus eiro aktīvos kā garantiju, ka tā izpildīs savus solījumus īstenot uzņēmējdarbības privatizācijas plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!