Foto: Reuters/Scanpix

Somijas kompānija "Gasum Oy" vērsusies Stokholmas arbitrāžas tiesā, pieprasot Krievijas valsts dabasgāzes koncernam "Gazprom" pārskatīt savas cenas uz gāzes eksportu, teikts kompānijas ziņojumā.

Kā vēsta aģentūra "Interfax", tad prasība iesniegta, vēršoties pret "Gazprom" meitasuzņēmumu "Gazprom eksport". "Gasum" pieprasa pārskatīt dabasgāzes cena un veikt izmaiņas cenas veidošanās formulā.

75% "Gasum Oy" pieder Somijai, bet vēl 25% - "Gazprom". Kompānija nodarbojas ar importu un dabasgāzes izplatīšanu Somijā, kas pagājušā gadā iepirkusi no Krievijas 3,11 miljardus kubikmetru dabasgāzes.

2014. gada beigās "Gazprom" direktoru padome devusi piekrišanu 25% akciju pārdošanu "Gasum Oy".

Savukārt 2015. gada jūnijā koncerna vadītājs Aleksandrs Medvedevs paziņojis, ka "radušies konkrēti jautājumi īpašniekiem, kurus vēl nav izdevies noregulēt".

Piektdien kļuvis zināms, ka "Gazprom" vērsies Stokholmas arbitrāžas tiesā, pieprasot no Ukrainas naftas kompānijas 29,2 miljardus dolāru.

Vēstīts, ka, sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!