Foto: RIA Novosti/Scanpix

Spānijas un citu valstu lielās bankas piektdien brīdināja, ka Katalonija apdraudētu finansiālo stabilitāti, ja tā atdalītos no Spānijas un Eiropas Savienības (ES), kas, iespējams, liktu bankām atstāt šo reģionu.

Tā ir pirmā reize, kad Spānijas ietekmīgais banku sektors ir izteicies par katalāņu separātistu vēlmi atdalīties no Spānijas.

Spānijas banku asociācija ("Asociación Española de Banca", AEB) un Spānijas krājbanku konfederācija ("Confederación Española de Cajas de Ahorros", CECA) piektdien kopīgi brīdināja par "riskiem finanšu stabilitātei", kas varētu likt tām "pārdomāt" to klātbūtni Katalonijā, kas radītu kredītu trūkumu. AEB dalībnieces ir arī tādas ārvalstu bankas kā "Barclays", "Citibank" un HSBC, aks darbojas Katalonijā.

Pirms vēlēšanām "AEB un CECA vēlas komentēt riskus, ko finansiālajai stabilitātei var radīt jebkāds politiskais lēmums, kas pārkāps esošos likumus un novedīs pie daļas no Spānijas izslēgšanas no ES un eiro zonas", paziņoja asociācijas.

"Katalonijas izslēgšana no eiro zonas, kas notiks vienpusēji atšķeļoties no pašreizējā konstitucionālā ietvara, radīs nopietnas juridiskas problēmas visām Katalonijā esošajām bankām," uzsvēra bankas.

"Šīs grūtības liktu šīm organizācijām pārdomāt stratēģiju par savu klātbūtni tur," brīdināja asociācijas.

Jau vēstīts, ka Katalonijā 27.septembrī notiks reģionālā parlamenta vēlēšanas.

Katalonijas prezidents Arturs Mass ir izteicies, ka, ja vēlēšanās vairākumu iegūs neatkarību atbalstošās partijas, to mērķis būs atdalīšanās no Spānijas 18 mēnešu laikā.

Katalonija, kurā dzīvo 7,5 miljoni cilvēku jeb 16% Spānijas iedzīvotāju, ilgi ir bijusi ekonomikas dzinējspēks valstī, kur gandrīz ceturtā daļa iedzīvotāju ir bez darba. Lepni par savu atšķirīgo valodu un kultūru, katalāņi nevēlas pārdalīt savus nodokļus par labu citiem Spānijas reģioniem, un, uzskata, ka reģionam būs labāk, ja tas būs neatkarīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!