Foto: Pixabay

Zemo naftas cenu dēļ Norvēģijas valdība sāks izmantot līdzekļus no Valsts pensiju fonda, lai tādā veidā sabalansētu valsts budžetu, liecina trešdien publiskotais Norvēģijas budžeta projekts.

Projekts paredz, ka valdība no fonda izmantos apmēram 3,7 miljardus Norvēģijas kronu (390 miljoni eiro).

Naftas cenu krišanās rezultātā Norvēģijā par apmēram 40% ir samazinājušies ienākumi no naftas ieguves darbības un dividendēm.

"Mēs bijām gaidījuši, ka tas (...) notiks vēlāk, ap 2020. gadu. Tomēr tas ir noticis ātrāk, krītošo naftas cenu rezultātā," aģentūrai AFP sacīja "DNB Markets" vecākais ekonomists Hjirre Omdāls.

"Tas ir pagrieziena punkts, bet tas nav ļoti nozīmīgi, jo fonda [aktīvu vērtībai] vajadzētu turpināt pieaugt," viņš piebilda.

Tiek prognozēts, ka līdz šī gada beigām fonda aktīvu vērtībai vajadzētu sasniegt 7,449 triljonus kronu (794 miljardi eiro).

Šogad Norvēģijas centrālā banka brīdināja, ka valdības veiktās iemaksas fondā varētu tikt apdraudētas, ja naftas cena nokritīs zem 69 ASV dolāriem par barelu.

Fonda, kurā nauda tiek ieskaitīta, lai nodrošinātu nākotnes paaudžu pensijas un pabalstus, investīcijas regulē Norvēģijas parlamenta pieņemtie tiesiskie akti, kas liedz fondam investēt ieroču bruņojuma ražotēs, tabakas kompānijās un grupās, kas pārkāpj cilvēktiesības.

Fonds ir investējis gandrīz 9200 uzņēmumos un tas kontrolē apmēram 1,3% no pasaules akciju tirgus kapitalizācijas un 2,4% no Eiropas akciju tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!