Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) vadītājs Fatihs Birols pirmdien norādīja, ka pārmērīgas jēlnaftas piegādes pasaules tirgū saglabāsies līdz nākamā gada vidum, bet investīcijas turpinās samazināties neatlaidīgi zemo naftas cenu dēļ.

Investīcijas naftas nozarē pasaulē šogad jau samazinājušās par 20% un jauns kritums gaidāms arī 2016.gadā, un tā varētu būt pirmā reize kopš 20.gadsimta 90.gadu vidus, kad investīcijas samazinājušās divus gadus pēc kārtas, norāda Birols.

Lai arī lēta nafta var sniegt ieguvumu patērētājiem, tā negatīvi ietekmē izdevumus enerģijas projektiem, uzsver Birols.

"Tas var radīt ietekmi uz naftas tirgus nākotni," skaidro Birols.

Naftas cenas ir samazinājušās par vairāk nekā 50% no jūnijā sasniegtā 100 dolāru par barelu līmeņa, kas galvenokārt skaidrojams ar pieprasījuma kritumu pasaulē, rekordlielo naftas ieguvi naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstīs un ASV dolāra vērtības pieaugumu.

Birols prognozē, ka tirgus piesātinātība, kas negatīvi ietekmējusi naftas cenas pēdējā gada laikā, visticamāk, saglabāsies līdz 2016. gada vidum.

Viņš gan piebilst, ka pastāvīgie nemieri Tuvajos Austrumos varētu traucēt naftas piegādēm, tādējādi radot būtiskas problēmas nozarei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!