Foto: DELFI
Viļņas mērs Remigijs Šimašus parakstījis uzticēšanās memorandu ar ASV taksometru pakalpojumu uzņēmumu "Uber", vienojoties, ka tuvākajā laikā Lietuvas galvaspilsētā, izmantojot labāko ASV un Eiropas valstu pieredzi, sāks izmēģinājuma režīmā darboties šā uzņēmuma veidotā braucienu koplietošanas programma.

"Uber" radījusi un piedāvā aplikāciju, kas ļauj izsaukt privātu taksometru pakalpojumu sniedzēju ar personisko automobili. Atšķirībā no parastajiem taksometru pakalpojumiem maksa par šiem braucieniem tiek aprēķināta saskaņā ar satelītnavigācijas datiem.

Pērn kompānija Lietuvā izveidoja savu struktūrvienību "Uber Lithuania Software and Development". Igaunijā "Uber" darbojas kopš maija.

Kā norādījis Šimašus, Viļņas pašvaldība noskaņota atbalstīt koplietošanas ekonomiku, iesaistot tajā visas ieinteresētās institūcijas un Viļņas iedzīvotājus. Puses arī vienojušās kopīgi meklēt labāko regulējuma praksi, kas reglamentētu braucienu koplietošanu.

"Viļņai jāpanāk jauna pakalpojumu kvalitāte un jākļūst par viedpilsētu. Mēs vēlamies labus un ātrus pakalpojumus un gribam samazināt satiksmes sastrēgumus. "Uber" varētu kļūt par alternatīvu tradicionālajiem taksometru pakalpojumiem galvaspilsētā un izrādīties noderīga gan šoferiem, gan pasažieriem, gan Viļņas ciemiņiem," paziņojis mērs.

Taksometru izsaukšanas aplikāciju "Uber" 2010.gadā pirmoreiz iedarbināja Sanfrancisko, bet kompānijas ienākšana jaunos tirgos bieži ir izsaukusi asu reakciju no vietējiem taksometru pārvadātājiem.

Par gaidāmajām pārmaiņām noraizējušies arī Lietuvas taksometru vadītāji. Kā portālam "15min.lt" izteicies Taksometru pakalpojumu sniedzēju asociācijas prezidents Ričards Krjukovs, šis jauninājums "radīs anarhiju noregulētajā pasažieru pārvadājumu sistēmā" un nākotnē var ietekmēt ne vien taksometru pakalpojumus, bet arī regulāro pasažieru satiksmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!