Latvijas likuma nepilnības ļauj viegli saņemt termiņuzturēšanās atļaujas ārvalstīs reģistrētu firmu filiāļu pārstāvjiem, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Jums nav jāpērk dārgs īpašums, jums nav jāveic investīcijas biznesā, jums nav jāmaksā nodokļi, jums nav nepārtraukti jāatrodas Eiropas Savienības teritorijā. Tā vietā mēs jums piedāvājam pašu lētāko veidu kā iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā!" vēsta reklāma no Kazahstanas tūrisma aģentūras "Afina Travel". Tiem, kuri grib brīvi uzturēties Eiropā, bet nevēlas iztērēt pārāk daudz, firma Astanā piedāvā nodibināt uzņēmumu Kazahstānā, bet Latvijā atvērt tā filiāli jeb pārstāvniecību.

Kazahstānas tūrisma aģentūras "Afina Travel" piedāvājums ir vilinošs – vienam cilvēkam šādi iegūta uzturēšanās atļauja Latvijā izmaksā tikai 2800 eiro. Ģimenes "paka" trīs cilvēkiem – 7000 eiro. Salīdzinot ar 250 tūkstošiem, kas jātērē pērkot īpašumu, summa nav liela. Kā skaidro firmas pārstāve, intereses no Kazahstānas iedzīvotājiem pārcelties uz Latviju gan pagaidām neesot.

Starp Kazahstānas tūrisma firmas piedāvājumiem iegūt uzturēšanās atļauju Eiropā, Latvijas piedāvājums īpaši izceļas ar zemo cenu. Ārvalstu firmas dibināšana mūsu valstī ir vienkāršāks un arī krietni lētāks veids nekā reģistrēt uzņēmumu.

Piemēram, dibinot firmu tās valdes loceklis uzturēšanās atļauju Latvijā var saņemt tikai pēc gada. Ja dibina filiāli – tā pienākas uzreiz. Ja firmai vajadzīgs pamatkapitāls – 2800 eiro, filiālei tas nav nepieciešams.

Firmu valdes locekļiem algai jābūt vismaz divu vidējo darba samaksu 1530 eiro apmērā, taču filiāles locekļiem pietiek ar minimālo algu – 360 eiro. Firmu valdes locekļiem gadā nodokļos jāsamaksā 21 350 eiro. Filiāles pārstāvis var iztikt tikai ar atskaiti, kurā jāpierāda, ka no viņa filiāles darba bijis ieguvums Latvijas tautsaimniecībai.

Uzraugošās iestādes piekrīt – šis ir robs, ko pēc iespējas ātrāk vajadzētu aizvērt.

Šogad cilvēki no Kazahstānas ir dibinājuši filiāles un pārstāvniecības, bet uzturēšanās atļaujas šādi nav pieprasītas. PMLP sola pāris mēnešu laikā likumu mainīt. Filiāles mātes kompānijai ārvalstīs būs jābūt reģistrētai vismaz pirms 5 gadiem, jānodarbina ne mazāk kā 50 darbinieki un gadā jāapgroza 10 miljoni eiro. Un atļauju uzturēties Latvijā varēs saņemt tikai uz 2 nevis 4 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!