Bagātākajam 1% pasaules iedzīvotāju tagad pieder vairāk bagātību nekā visiem pārējiem kopā, pirmdien paziņoja humānās palīdzības organizācija "Oxfam" dienu pirms Pasaules ekonomikas foruma, kas notiks Šveices pilsētā Davosā.

"Nevaldāmā nevienlīdzība ir radījusi pasauli, kurā 62 cilvēkiem pieder tikpat daudz kā pasaules iedzīvotāju nabadzīgākajai pusei," savukārt pirms pieciem gadiem šāda bagātība piederēja 388 cilvēkiem, konstatēts "Oxfam" ziņojumā, kas publicēts pirms pasaules finansiālās un politiskās elites pārstāvju ikgadējā saieta Davosā.

Ziņojumā "Ekonomika vienam procentam" ("An Economy for the 1%") arī atzīts, ka globālā nevienlīdzība nesamērīgi ietekmē sievietes.

"Viena no citām galvenajām tendencēm augošajā nevienlīdzībā, kuras noteiktas "Oxfam International" ziņojumā, ir tā, ka arvien mazāka nacionālā ienākuma daļa nonāk pie strādniekiem gandrīz visās attīstītajās valstīs un vairākumā jaunattīstības valstu ... Vairākums maz apmaksāto strādnieku pasaulē ir sievietes," vēstīja "Oxfam".

Sieviešu nevienlīdzība izpaužas arī tai ziņā, ka starp 62 pasaules bagātākajiem cilvēkiem ir 53 vīrieši un tikai deviņas sievietes. "Oxfam" aprēķināja šo cilvēku bagātību, izmantojot žurnāla "Forbes" miljardieru sarakstu.

Lai gan pasaules līderi aizvien vairāk runājuši par nepieciešamību mazināt nevienlīdzību, "pēdējos 12 mēnešos plaisa starp bagātākajiem un pārējiem ir dramatiski paplašinājusies", teikts "Oxfam" ziņojumā.

"Oxfam" pirms pērnā gada Davosas foruma prognozēja, ka bagātākajam 1% pasaules iedzīvotāju drīz piederēs vairāk nekā visiem pārējiem kopā, un šī prognoze ir piepildījusies 2015.gadā, piebilda "Oxfam".

Lai gan galējā nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits no 1990. līdz 2010.gadam samazinājās uz pusi, pēdējos 25 gados nabadzīgāko 10% pasaules iedzīvotāju vidējais gada ienākums ir pieaudzis par mazāk nekā trim ASV dolāriem gadā.

Pasaules ekonomikas forums Davosā notiks no otrdienas vakara līdz sestdienai, un tajā piedalīsies vairāk nekā 40 valstu un valdību vadītāji, kā arī divarpus tūkstoši "līderu no biznesa un sabiedrības". Šī foruma temats būs "Ceturtā rūpnieciskā revolūcija".

Starp foruma viesiem būs Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, ASV viceprezidents Džo Baidens, Francijas premjerministrs Manuels Valss, jaunais Kanādas premjers Džastins Trudo, Argentīnas prezidents Maurisio Makrī, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un Grieķijas premjers Aleksis Ciprs.

"Oxfam" aicina Davosas forumu izbeigt nodokļu patvērumu laikmetu, kurā arvien vairāk bagātnieku izmanto ofšorus, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. "Tas ir liedzis valdībām vērtīgus resursus, kuri vajadzīgi nabadzības un nevienlīdzības mazināšanai," teikts organizācijas ziņojumā.

Tiek lēsts, ka 30% no visas Āfrikas finansiālās bagātības tiek turēti ofšoros, tāpēc šī kontinenta valstis katru gadu zaudē nodokļu ieņēmumus 14 miljardu ASV dolāru apmērā.

Nodokļu iekasēšana pienācīgā līmenī ir svarīga, lai pasaules līderi sasniegtu pērn septembrī izvirzīto mērķi līdz 2030.gadam izskaust galēju nabadzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!