Krievijas mobilo sakaru kompānija "VimpelCom" ir piekritusi samaksāt 835 miljonus ASV dolāru (753 miljonus eiro), lai panāktu mierizlīgumu saistībā ar ASV un Nīderlandē izvirzītām apsūdzībām, ka firma devusi lielus kukuļus ar mērķi iekļūt Uzbekistānas telekomunikāciju tirgū, ceturtdien paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

"VimpelCom", kuru kontrolē miljardieris Mihails Fridmans, tika apsūdzēta pēc ASV Likuma par korumpētu praksi ārvalstīs (FCPA) saistībā ar to, ka šī firma no 2006. līdz 2012.gadam devusi kukuļus vairāk nekā 114 miljonu dolāru (103 miljonu eiro) apmērā Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova radiniekam, lai iegūtu mobilo sakaru licences un frekvences šajā valstī.

ASV Tieslietu ministrija arī paziņoja, ka tā konfiscējusi 850 miljonus dolāru (767 miljonus eiro) Šveices un citu Eiropas valstu banku kontos, kurus kontrolēja šis Karimova radinieks un kas iegūti no kukuļiem, kurus deva "VimpelCom", tās meitsabiedrība "Unitel" un citas kompānijas, kas darbojas Uzbekistānā.

ASV amatpersonas nevēlējās identificēt "VimpelCom" lietā iesaistīto Karimova radinieku. Karimova vecākajai meitai Gulnarai Karimovai pirms diviem gadiem tika noteikts mājas arrests izmeklēšanā par korupciju.

Mierizlīgums paredz samaksāt 167,5 miljonus dolāru (151,1 miljonu eiro) ASV Vērtspapīru un biržu komisijai (SEC), 230,1 miljonu dolāru (207,6 miljonus eiro) ASV Tieslietu ministrijai, un 397,5 miljonus dolāru (358,6 miljonus eiro) Nīderlandes prokuratūrai.

""VimpelCom" guva lielus ienākumus Uzbekistānā, samaksājot vairāk nekā 100 miljonus dolāru amatpersonai, kam bija ievērojama ietekme uz Uzbekistānas valdības vadītājiem," paziņoja SEC Tiesiskās piespiešanas nodaļas direktors Endrū Seresnejs.

Amsterdamā bāzētā "VimpelCom" ir sestā lielākā telekomunikāciju kompānija pasaulē. Tās akcijas tiek pārdotas Ņujorkas biržā "Nasdaq", tātad kompānija ir pakļauta SEC noteikumiem.

ASV amatpersonas paziņoja, ka viņu veiktā izmeklēšana skārusi varas iestādes daudzās valstīs, tostarp Latvijā, Nīderlandē, Norvēģijā un Šveicē, kā arī Lielbritānijas atkarīgajās teritorijās Kaimanu salās un Virdžīnu salās, kas pazīstamas kā banku noslēpuma un naudas atmazgāšanas centri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!