Foto: Sputnik/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ierasti vērsušas vērienīgu cīņu pret naudas atmazgātājiem un nodokļu shēmu īstenotājiem, taču nu pati ASV šajā jautājumā nonākusi starmešu gaismā, publikācijā raksta ietekmīgais biznesa ziņu medijs "Bloomberg".

Lai gan gadiem ilgi ASV kritizējusi Šveices bankas, Eiropas valstis, tostarp Latviju, par nodokļu patvēruma sniegšanu amerikāņu un citvalstu bagātniekiem, kā liecina "Bloomberg" publicētie dati, tieši ASV šobrīd ir viena no vadošajām valstīm, kas ārvalstu miljonāriem kalpo par nodokļu un patiesā labuma guvēju slēptuvi.

Ekonomisti ASV pat iesākuši dēvēt par jauno Šveici, raksta medijs.

Izvairās no CRS

Portāls "Delfi" atgādina, ka, lai cīnītos pret naudas atmazgātājiem, nodokļu nemaksātājiem un ar pārrobežu krāpšanu, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) sadarbībā ar G20 valstīm izveidojusi jaunu globālo standartu par automātisko informācijas apmaiņu par finanšu kontiem (CRS).

Lielākā daļa no OECD aicinātajām valstīm jaunajam standartam, kas paredz finanšu institūciju un valstu nodokļu iestāžu datu apmaiņu, pievienojušās. Izņemot dažas, - Nauru, Vanuatu, Bahreinu. "Jā" vārdu CRS standartam aizvien nav devusi arī ASV.

Latvija, cīnoties par uzņemšanu OECD, jauno standartu pieņēmusi, un nu teju visās bankās jau atrodami paziņojumi, ko CRS reāli nozīmēs klientiem.

Kā raksta "Bloomberg", ASV atturība signalizē par pamatīgām pārmaiņām, ko finanšu jomā turpmāk sapratīs ar nodokļu paradīzes apzīmējumu. "Visi, sākot no Londonas baņķieriem beidzot ar Šveices fondiem, jau sākuši palīdzēt saviem klientiem noslepenotos līdzekļus pārvietot no Britu Virdžīnu salām un Bahamām uz Nevadu, Vaiomingu un Dienviddakotu," minēts publikācijā.

Aizbildinās ar FATCA

ASV Senāts 2010. gada 18. martā pieņēma ASV likumu par prasībām attiecībā uz ārvalstu kontiem nodokļu uzlikšanas vajadzībām (FATCA), to arī uzskata par CRS datu apmaiņas priekšteci.

FATCA paredz, ka valstīm, tostarp arī Latvijai, ir padzļināti jāpārbauda visi jaunie un jau pastāvošie fizisko un juridisko personu konti, bet no kontu turētājiem jāsaņem visa nepieciešamā informācija, lai noteikti, vai tie ir ASV personu konti.

Savukārt par jebkuru apstiprinātu ASV personu katru gadu jāsniedz informācija ASV ieņēmumu dienestam gan par privātajiem datiem, gan konta numuru, gada beigu atlikumu, ienākumu un bruto ieņēmumiem.

Kā raksta "Economist", ASV aizbildinās tieši ar FACTA, teikdama, ka Vašingtona jau tagad ir noslēgusi divpusējos sadarbības līgumus, tāpēc pievienošanās CRS neesot aktuāla, tā tikai dublēšot FACTA funkcijas.

Tikmēr "Bloomberg" paskaidro, ka FATCA šobrīd nodrošina drīzāk vienpusējas attiecības, proti, ASV vairāk saņem, nevis izsniedz informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!