Svētdien Eiropas krastus pie Gibraltāra sasniedzis Irānas naftas kuģis "Monte Toledo", tā ir pirmā melnā zelta krava, ko Teherāna kopš 2012. gada vidus eksportējusi uz Eiropu, ziņo "Bloomberg".

Pirms teju četriem gadiem Eiropas Savienība (ES), cenšoties panākt Irānas kodolprogrammas pārtraukšanu, pret Teherānu ieviesa plaša mēroga tirdzniecības un politiskās sankcijas.

Ziņots, ka embargo, reaģējot uz ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras atzinumu, ka Teherāna ir izpildījusi pērnvasar ar pasaules lielvarām noslēgtās vienošanās nosacījumus par savas kodolieroču programmas izbeigšanu, 2016. gada sākumā tika atcelts.

275 metrus garais kuģis ceļu no Irānas uz Eiropa veica 17 dienās, tajā pārvests aptuveni viens miljons barelu naftas. Kā vēsta "Bloomberg", februārī Eiropas krastus, Spānijas, Francijas, Rumānijas un Vidusjūras ostās, varētu sasniegt vēl aptuveni desmit Irānas tankkuģi.

Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dalībvalsts Irāna šobrīd eksportē 1,3 miljonus barelu naftas dienā, un cer sasniegt pirms sankciju noteikšanas 2012. gadā esošo līmeni - 2,2 miljoni barelu naftas dienā.

Jau vēstīts, ka šī gada 14. jūlijā tika panākta vienošanās starp Irānu un sešām lielvalstīm - Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju, Krieviju un ASV. Tā paredz ilgtermiņā ierobežot Irānas kodolprogrammu apmaiņā pret starptautisko sankciju atcelšanu pret Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!