Foto: LETA

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts ir miris, paziņojis projekta autors un bijušais Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

Viņš atzina, ka iecere projektu padarīt par reģionālu plānu izrādījusies neiespējama.

"Tagad mēs varam runāt par Visaginas kodolstacijas projektu kā par vakardienu. Patiešām, pašlaik projekts ir miris," Sekmoks sacīja intervijā Eiropas Humanitārās universitātes Mediju centram, kas tapa sadarbībā ar ziņu aģentūru BNS.

Visaginas AES skaidri parāda, ka šeit nedarbojas reģionālais modelis, teica Sekmoks, uzsverot, ka ir jāizlemj par elektrības ražošanu un jāpārskata enerģētikas stratēģija.

"Pirmais secinājums ir tas, ka reģionālais modelis nedarbojas ar tāda apmēra un sarežģītības projektiem, tas vienkārši nav piemērots. Otrs secinājums attiecas uz to, ko mēs darīsim ar enerģijas ražošanu. Mums tās trūkst. Elektrība ir kā maize, kā ūdens. Mēs bez tās nevaram. Trešā lieta ir tas, kur dodamies," klāstīja bijušais ministrs.

Viņš atzina, ka Visaginas AES pašlaik nebūtu ekonomiski izdevīgs projekts, tomēr Sekmoks piebilda, ka nākotnes situācija elektrības tirgū nav skaidra.

Šā gada sākumā Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masjulis atzina, ka darbs pie Visaginas AES projekta uz laiku atlikts malā, ņemot vērā kodolenerģijas pārdošanai nelabvēlīgo tirgus situāciju.

Jau vēstīts, ka Lietuvas iedzīvotāji 2012. gadā konsultatīvā referendumā visai pārliecinoši pauda noraidošu attieksmi pret jaunas kodolspēkstacijas būvi. Tagadējā Lietuvas valdība, kas sāka darbu drīz pēc šā referenduma, vairākas reizes noteikusi jaunus termiņus, kad tiks pieņemti lēmumi par Visaginas AES, tomēr tas joprojām nav noticis.

Par plānotās jaunās kodolstacijas stratēģisko investoru Lietuva 2011. gada vasarā izvēlējās Japānas kompāniju "Hitachi".

Medijos izskanējušas arī ziņas, ka Lietuvas Enerģētikas ministrija sākusi rēķināt, vai Lietuva šo projektu varētu īstenot tikai sadarbībā ar "Hitachi" bez pārējo Baltijas valstu iesaistes.

Visaginas AES paredzamā jauda būtu 1250-1300 megavati, un pašreizējā tirgus situācijā tās ražotās elektroenerģijas cena būtu 50 eiro par megavastundu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!