Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins svētdien Pekinā atklāja divu dienu samitu, kas veltīts Ķīnas Jaunā Zīda ceļa iniciatīvai.

Samita atklāšanas runā Sji solīja, ka Zīda ceļa fondam tiks piešķirts vēl 100 miljardi juaņu (13 miljardi eiro).

Plāns "Viena josta, viens ceļš" paredz būvēt dzelzceļus, autoceļus, ostas, cauruļvadus un citu infrastruktūru, kas savienos Ķīnu ar Dienvidaustrumu Āzijas un Vidusāzijas valstīm, Tuvajiem Austrumiem, Eiropu un Āfriku.

"Patlaban iegūst aprises daudzpusējs, daudzdimensionāls infrastruktūras tīkls ar ekonomikas koridoriem, tādiem kā Ķīnas - Pakistānas ekonomikas koridors, Ķīnas - Mongolijas - Krievijas ekonomikas koridors un jaunais Eirāzijas kontinenta tilts," sacīja Ķīnas prezidents.

Viņš paziņoja, ka Ķīnas Attīstības banka un Ķīnas Eksporta un importa banka Jaunā Zīda ceļa projekta īstenošanai aizdevumos piešķirs 380 miljardus juaņu (apmēram 50 miljardi eiro).

Ķīna šīs iniciatīvas ietvaros kā palīdzību attīstības valstīm piešķirs 60 miljardus juaņu (astoņi miljardi eiro), piebilda Sji.

Samitā piedalās vairāk nekā 130 valstu pārstāvji, tostarp vairāk nekā 29 valstu un valdību vadītāji, viņu vidū arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas prezidents prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Uz samitu ieradies arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Tomēr samita dalībnieku vidū ir parādījušās domstarpības, aģentūrai DPA pastāstīja informētas personas, kas vēlējās palikt anonīmas. Tās sacīja, ka Eiropas Savienības (ES) valstis gatavojas atteikties parakstīt paziņojumu par tirdzniecību, ko paredzēts pieņemt samitā, apsūdzot Ķīnu par to, ka tā nevēlas ņemt vērā ES valstu bažas par caurskatāmību, publiskajiem iepirkumiem un starptautisko sociālās un vides aizsardzības standartu pārkāpumiem Jaunā Zīda ceļa iniciatīvas īstenošanas gaitā.

Vācijas ekonomikas ministre Brigita Ciprīsa žurnālistiem samitā teica, ka ES valstis ir apņēmušās neparakstīt paziņojumu par tirdzniecību, ja Ķīna neizpildīs to prasības.

"Līdz šim ES valstu prasības tādās jomās kā brīvā tirdzniecība, pārskatāms spēles laukums un vienlīdzīgi nosacījumi visiem nav izpildītas," uzsvēra Ciprīsa.

"Tāpēc mēs pašlaik sakām - ja tas nenotiks, mēs nevarēsim parakstīt [paziņojumu]. Bet tikšanās beigsies rīt, un mēs redzēsim, kas notiks," viņa piebilda.

Ciprīsa arī teica, ka Vācijas valdība vēlas, lai Vācijas uzņēmumiem būtu tāda pati piekļuve Ķīnas tirgum, kāda Vācijas tirgum ir Ķīnas kompānijām, lai tās varētu "simtprocentīgi darboties kā investori".

"Tā joprojām ir problēma mūsu valstu starpā," atzina ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!