Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Redzot, cik ievērojamas kompānijas virza "Libra" digitālo valūtu, jāņem vērā, ka tās darbība Eiropā var radīt finanšu stabilitātes risku, otrdien Eiropas Parlamenta (EP) komiteju iztaujāšanā, kurā tiek vērtēta topošo komisāru atbilstība ieņemamajam amatam, sacīja Latvijas pārstāvis Valdis Dombrovskis.

Jau ziņots, ka pēc ASV tehnoloģiju milža "Facebook" iniciatīvas radīta neatkarīga bezpeļņas organizācija "The Libra Association", kurā ietilpst starptautiski uzņēmumi "MasterCard", "Visa", "PayPal", "Spotify", "Uber", "Booking.com", "Ebay", "Vodafone" un citi. 2019. gada 18. jūnijā šis jaunizveidotais milzu uzņēmums izziņoja plānu radīt jaunu blokķēdes tehnoloģijā balstītu digitālo valūtu Libra.

Dombrovskis iztaujāšanā atgādināja, ka, runājot par bitkoiniem un līdzīgiem finanšu tirgus produktiem, precīzāk būtu lietot apzīmējumu kriptoaktīvs, nevis kriptovalūta. "Eirozonā mūsu valūta aizvien ir eiro," viņš sacīja.

"Pašreiz nopietni vērtējam "Libra" projektu. Ņemot vērā, cik ietekmīgas kompānijas to virza, tam var būt sistēmiska ietekme uz finanšu stabilitāti, naudas atmazgāšanu un citiem procesiem," sacīja Dombrovskis. Viņš iztaujāšanā atklāja, ka rosinās jaunus tiesību aktus kriptoaktīvu jomā.

Dombrovskis precizēja, ka EK pieprasījusi informāciju, kādi ir šī projekta konkrēti plāni: "To būs nepieciešams regulēt gan no finanšu stabilitātes, gan investoru aizsardzības viedokļa."

Lai Urzulas fon der Leienas izveidotā jaunā Eiropas Komisija varētu sākt pildīt piecu gadu pilnvaru termiņu, EP jāapstiprina EK sastāvs. Vispirms EP komitejas novērtē katra kandidāta kompetences un sniedz atzinumu par kandidāta atbilstību paredzamajam amatam un darbības jomai.

Par katra kandidāta portfeli atbildīgajā komitejā notiek trīs stundas gara uzklausīšana, kas tiek pārraidīta tiešsaistē. Video tiešraidē šī uzklausīšana redzama šeit. Dombrovski iztaujā Ekonomikas un monetāro jautājumu komiteja (ECON) un Nodarbinātības un sociālo lietu komiteja (EMPL).

Vairāk par to, ko Dombrovskis darīs sev uzticētajos pienākumos iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!