Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna, cīnoties ar jaunā koronavīrusa epidēmiju, šī gada pirmajā ceturksnī piedzīvojusi tik strauju tautsaimniecības izaugsmes kritumu, kādu tā nebija pieredzējusi kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem.

Salīdzinājumā ar to pašu laika periodu pērn pasaules otra lielākā ekonomika gada pirmajos trīs mēnešos, kad nolūkā ierobežot vīrusa izplatību nācās slēgt ražotnes un veikalus, kā arī ieviest bargus pārvietošanās ierobežojumus, sarukusi par 6,8%, liecina piektdien, 17. aprīlī, publicētie oficiālās statistikas dati.

Kritums nav bijis tik straujš, kā brīdināja dažas prognozes, kas paredzēja līdz pat 16% lielu Ķīnas ekonomikas samazināšanos, taču tik strauju tautsaimniecības sarukumu Ķīna nav pieredzējusi kopš 1979. gada, kad tā sāka īstenot uz tirgus ekonomiku orientētās reformas.

Daļa ekspertu prognozēja, ka Ķīna, kam pirmajai nācās iesaistīties cīņā ar jauno koronavīrusu, varētu sākt atlabt jau aprīlī, taču šīs prognozes nav piepildījušās, jo zemā patērētāju un ražošanas aktivitāte liek domāt, ka ekonomikas atgūšanās būs lēnāka un smagāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!