Foto: AP/Scanpix/LETA
Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā (AES), kas pagājušajā nedēļā tika ieslēgta energosistēmā, kopš svētdienas pusdienlaika elektroenerģija vairs netiek ražota, ziņu aģentūru BNS pirmdien informējis Lietuvas elektropārvades sistēmas operators "Litgrid".

Kompānijas pārstāve Jurga Eivaite norādījusi, ka elektroenerģijas ražošana nav atsākusies līdz pat šim brīdim, bet nav varējusi pateikt, kāpēc tā noticis.

Pagājušajā otrdienā "Litgrid" paziņoja, ka Astravjecas AES sākusi elektroenerģijas ražošanu, un norādīja, ka Lietuva nekavējoties noteikusi nulles megavatu caurlaidību komerciālajām elektroenerģijas plūsmām no Baltkrievijas.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Baltkrievija informēja, ka AES pirmā reaktora jauda palielināta no sākotnējiem 250 līdz 400 megavatiem. Minska skaidroja, ka saskaņā ar izmēģinājumu programmu pirmā energobloka jaudu plānots pakāpeniski palielināt līdz projektā paredzētajiem 1190 megavatiem, bet rūpniecisku tā ekspluatāciju domāts uzsākt 2021. gada pirmajā ceturksnī.

Sestdien bija sarīkota oficiāla Astravjecas AES atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās arī autoritārais Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko.

Lietuvas Valsts atomenerģētikas drošības inspekcija (VATESI) atzinusi, ka tās rīcībā nav informācijas par to, kā norisinās Astravjecas AES enerģētiskā iedarbināšana.

"Šajā posmā, tāpat kā citos, energobloka iekārtas un sistēmas tiek izmēģinātas, testētas, ja tiek konstatēti defekti, tos novērš. Informāciju neesam saņēmuši arī attiecībā uz atļauju turpmākajam posmam - ekspluatācijas izmēģinājumam rūpnieciskā režīmā," teiks aģentūrai BNS atsūtītajā VATESI komentārā.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!