Foto: EPA/Scanpix/LETA
Ķīnas regulatori likuši Džeka Ma izveidotajam finanšu gigantam "Ant Group" atgriezties pie darbības pirmsākumiem, sniedzot maksājumu pakalpojumus, tādējādi apdraudot izaugsmi ienesīgākajos biznesa segmentos, piemēram, patēriņa kredītu un aktīvu pārvaldes pakalpojumos, raksta "Bloomberg".

Centrālās bankas pārstāvji nedēļas nogalē uz sarunu aicinājuši "Ant" vadības pārstāvjus, liekot viņiem "pārskatīt" uzņēmuma kreditēšanas, apdrošināšanas un aktīvu pārvaldīšanas pakalpojumus, liecina Ķīnas Bankas paziņojums. Kaut arī banka nav tieši pieprasījusi kompānijas sadalīšanu, centrālā banka uzsvērusi, ka "Ant" jāsaprot sava biznesa pārskatīšanas nepieciešamība, un pēc iespējas ātrāk jāizveido grafiks.

Šī centrālās bankas nostāja nopietni apdraud Ma tiešsaistes finanšu impērijas paplašināšanos. Pēdējo 17 gadu laikā uzņēmums izaudzis no "PayPal" līdzīgu pakalpojumu sniegšanas līdz pilnu pakalpojumu spektra piedāvāšanai. Pirms regulatoru iejaukšanās "Ant" plānoja sākt akcijas kotēt biržā, kompānijas novērtējumam sasniedzot vairāk nekā 300 miljardus ASV dolāru. Tagad uzņēmumam jāstrādā, veidojot atsevišķus holdinga kompāniju, lai nodrošinātu, ka tai ir pietiekami liels kapitāls un aizsargātu personu privātos datus, paziņojusi centrālā banka.

"Šī ir noteikumu kopuma kulminācija, un nosaka virzienu tālākajai "Ant" uzņēmējdarbībai," saka "Gavekal Dragonomics" analītiķis Žang Ksioksi. "Mēs vēl neesam redzējuši skaidru signālu attiecībā uz sadalīšanos. "Ant" ir milzīgs spēlētājs pasaulē un ikviena sadalīšana jāveic piesardzīgi," viņš norāda.

Regulators pārmet "Ant" arī pārāk sliktu korporatīvo pārvaldību, regulatora prasību ignorēšanu un iesaistīšanos regultīvajā arbitrāžā. Centrālā banka paziņojusi, ka "Ant" izmanto savu dominējošo stāvokli, lai izslēgtu no tirgus konkurentus, tādējādi kaitējot simtiem miljonu patērētāju interesēm.

Ķīna pagājušajā nedēļā pastiprināja miljardiera interneta domēnu uzraudzību, kā arī sāka izmeklēšanu par iespējamo monopola praksi "Ant" uzņēmuma "Alibaba Group Holding Ltd" darbībā.

Valsts tirgus regulēšanas administrācija ceturtdien nosūtīja izmeklētājus uz "Alibaba" biroju, un tā tika noslēgta sestdien.

"Ant" paziņojumā svētdien informēja, ka izveidos īpašu komandu, lai izveidotu priekšlikumus un grafiku kapitālā remonta veikšanai. Kompānija plāno turpināt nodrošināt biznesa pakalpojumus klientiem, nemainīt izmaksas patērētājiem un finanšu partneriem, vienlaicīgi pastiprinot riska kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!