Foto: AFP/Scanpix/LETA
Milānas prokuratūra trešdien paziņoja, ka uzliek par pienākumu lielākajām pārtikas piegādes kompānijām oficiāli pieņemt darbā savus darbiniekus un maksāt sodu pēc tam, kad pārbaudes laikā konstatēti nepiemēroti darba apstākļi, raksta "Reuters".

Četrām lielākajām pārtikas piegādes kompānijām būs oficiāli darbā jāpieņem vairāk nekā 60 tūkstoši darbinieku, kā arī jāsamaksā sods 733 miljonu eiro apmērā.

Valsts atbildīgās institūcijas 2019. gada jūlijā sāka izpēti pēc vairākiem ceļu satiksmes negadījumiem, kuros bija iesaistīti velobraucēji, kas piegādā pārtiku. Pārbaudes iekļāva četras lielākās valstī strādājošās kompānijas: Spānijas lietotnes īpašnieku "Foodinho-Glovo", kā arī pārtikas pasūtījumu uzņēmumu "Uber Eats", "Just Eat" un "Deliveroo" Itālijas kompānijas.

"Lielākā daļa šo braucēju tiek nodarbināti kā gadījuma pašnodarbinātie. Taču apstiprinājās šaubas, ka viņi pilnībā ir iekļauti kompānijas organizācijā," sacījusi Prokuratūras pārstāve Tiziana Siciliano. Tāpat izmeklēšanā secināts, ka darbiniekus vada IT platforma, kas tos sarindo pēc snieguma.

Prokuratūra likusi uzņēmumiem samaksāt darbiniekiem kavētās izmaksas un nodrošināt viņiem atbilstošu darba aprīkojumu, piemēram, velosipēdus ar apgaismojumu vai piemērotu apģērbu.

"Just Eat" paziņojis, ka uzsācis iekšēju izmeklēšanu, lai pārbaudītu savu darbinieku darba drošības apstākļus. Kompānija paziņoja, ka nesen ieviestais biznesa modelis palīdzēs ieviest drošāku, kontrolētāku un tiešāku sistēmu saziņai ar darbiniekiem.

Pārējās trīs kompānijas paziņojušas, ka nepiekrīt Milānas prokuroru secinājumiem.

"Tiešsaistes pārtikas piegāde ir nozare, kas darbojas saskaņā ar nosacījumiem un spēj garantēt nozīmīgus pakalpojumus," teikts šo kompāniju apvienotajā paziņojumā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!