Foto: Imago/Scanpix/LETA
Pasaules ekonomika zaudēs vismaz 2,3 triljonus dolāru vakcinēšanās kavēšanās dēļ, taču attīstītajām valstīm zaudējumi būs mazāki, ņemot vērā, ka vakcīnu sadalījums pasaulē nav vienmērīgs, paredz "Economist Intelligence Unit".

Valstis, kuras līdz 2022. gada vidum nespēs vakcinēt vismaz 60% no kopējā iedzīvotāju skaita, laika periodā starp 2022. un 2025. gadu, zaudēs 2,3 triljonus dolāru.

"Divas trešdaļas šo zaudējumu cietīs tieši jaunattīstības valstis, kas tādējādi vēl vairāk kavēs šo valstu centienus panākt attīstītās valstis," paredz "Economist Intelligence Unit" globālo prognožu direktore Agate Demarais.

Visvairāk situācija varētu ietekmēt Āziju, kuras zaudējumi var sasniegt 1,7 triljonus dolāru jeb 1,3% no reģiona prognozētā IKP. Savukārt Sahāras reģiona valstis zaudēs aptuveni 3% no prognozētā IKP, kas ir augstākais rādītājs procentuālā izteiksmē, liecina ziņojums.

"Šie rādītāji ir dramatiski, taču tie tikai daļēji atspoguļo zaudētās ekonomikas iespējas, īpaši ilgtermiņā," norāda eksperti, piebilstot, ka prognozē nav iekļauta pandēmijas ietekme uz izglītību. Bagātākās valstis ierobežojumu laikā īstenoja attālināto mācīšanos, taču daudzās jaunattīstības valstīs šādas iespējas nebija.

Džona Hopkinsa Universitātes apkopotie dati liecina, ka ar Covid-19 bijuši inficēti vairāk nekā 213 miljoni cilvēku, bet miruši – vismaz 4,4 miljoni cilvēku.

Līdz 23. augustam pasaulē izmantotas aptuveni 5 miljardi vakcīnu dozu, bet tikai 15,02 miljoni no tām bijušas valstīs ar zemiem ienākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!