Foto: Pexels.com, Agustin Piñero

Francija trešdien draudējusi no 2.novembra pastiprināt muitas pārbaudes un ierobežot tirdzniecību ar Lielbritāniju, ja vien Londona nepiekritīs izsniegt vairāk licenču franču zvejniekiem darbībai Apvienotās Karalistes ūdeņos.

Pasākumi ietvertu "sistemātiskas muitas un sanitārās pārbaudes produktiem, kas tiek ievesti Francijā, un aizliegumu izkraut jūras veltes", žurnālistiem pavēstīja valdības preses pārstāvis.

Kārtējās domstarpības Francijas un Lielbritānijas starpā izraisījušas licencēšanas procedūras ES zvejas kuģiem, kas pēc breksita vēlas darboties Lielbritānijas ūdeņos.

Franciju ir saniknojis tas, ka Lielbritānija ir noraidījusi desmitiem franču zvejas laivu. Līdzīgi rīkojušās arī Francijas tuvumā esošās Normandijas salas Džērsija un Gērnsija, kas atrodas ir Apvienotās Karalistes Kroņa īpašumā.

Francijas muitas pārbaudēm ir potenciāls nopietni palēnināt tirdzniecību ar Lielbritāniju.

Britu zvejnieki ir arī ļoti atkarīgi no Francijas ostām, kur tiek izkrauta un apstrādāta lielākā daļa no viņu sazvejotā.

Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons norādīja, ka šī ir pirmā pasākumu sērija, un lika saprast, ka var sekot vēl citi pasākumi, ja šie nenovedīs pie dialoga par zvejas licencēm un vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!