Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV uzņēmums "Apple" otrdien iesūdzēja tiesā Izraēlas uzņēmumu "NSO Group", kas ražo spiegprogrammatūru "Pegasus", par vēršanos pret "Apple" ražoto viedtālruņu "iPhone" lietotājiem.

Silīcijas ielejas milža "Apple" lieta pret NSO ir jauna problēma šim Izraēlas uzņēmumam, kas jau ir iesaistīts skandālā pēc ziņām, ka desmitiem tūkstoši aktīvistu, žurnālistu un politiķu ir uzskaitīti kā potenciāli "Pegasus" mērķi.

ASV varas iestādes pirms dažām nedēļām iekļāva NSO melnajā sarakstā, lai ierobežotu tā eksportu no ASV grupām saistībā ar apgalvojumiem, ka šis Izraēlas uzņēmums "devis iespēju ārvalstu valdībām veikt transnacionālas represijas".

"Lai novērstu tālāku ļaunprātīgu izmantošanu un kaitējumu saviem lietotājiem, "Apple" arī pieprasa pastāvīgu izpildrakstu, kas aizliegtu "NSO Group" izmantot jebkādu "Apple" programmatūru, pakalpojumus vai ierīces," teikts "Apple" paziņojumā, kurā pavēstīts par lietas ierosināšanu ASV federālā tiesā Kalifornijas štatā.

"Apsūdzētie ir bēdīgi slaveni hakeri - amorāli 21.gadsimta algotņi, kas radījuši ļoti izsmalcinātu kibernovērošanas mehānismu, kurš veicina ierastu un kliedzošu ļaunprātīgu izmantošanu," teikts ierosinātajā lietā.

Ar spiegprogrammatūru "Pegasus" inficēti viedtālruņi ļauj ieinteresētām pusēm iegūt to ziņojumus, fotoattēlus, e-pastus, ierakstīt sarunas, slepus aktivizēt mikrofonus un kameras.

NSO konsekventi noliedz jebkādu vainu likumpārkāpumos un uzstāj, ka šī programmatūra ir paredzēta lietošanai tikai no varas iestāžu puses, kas cīnās pret terorismu un citiem noziegumiem.

"Pedofili un teroristi var brīvi darboties tehnoloģiskos drošos patvērumos, un mēs sniedzam valdībām likumīgos instrumentus to apkarošanai. NSO turpinās aizstāvēt patiesību," teikts grupas paziņojumā ziņu aģentūrai AFP.

Saskaņā ar "Apple" ziņām pasaulē ir 1,65 miljardi aktīvu tā ražotu ierīču, tai skaitā vairāk nekā miljards viedtālruņu "iPhone".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!