Foto: Unsplash
Krāpnieki 2021. gadā nozaguši rekordlielu kriptovalūtu apjomu – 14 miljardu dolāru apmērā, liecina blokķēžu analīzes kompānijas "Chainanalysis" apkopotie dati.

Zaudējumi, kas radušies kriptoaktīvu saistītu zādzību rezultātā, gada laikā pieauguši par 79%.

Visbiežāk kriptovalūtas izdevies iegūt krāpniecības (scam) rezultātā, kam seko zādzības. Kriptovalūtu krāpniecības gadījumos ļaundari ieguvuši kriptovalūtas 7,8 miljardu dolāru vērtībā, apjomam gada laikā pieaugot par 82%, bet zādzībās – 3,2 miljardu dolāru vērtībā, šim apjomam gada laikā pieaugot par 516%.

Tik lielu naudas apjomu izdevies nozagt, lielākoties pateicoties decentralizēto finanšu platformu skaita pieaugumam.

"Platformas ir viena no aizraujošākajām jomām plašajā kriptovalūtu ekosistēmā, kas sniedz milzīgas iespējas gan uzņēmējiem, gan kriptovalūtu lietotājiem," savā ikgadējā kriptovalūtu pārskatā raksta "Chainanalysis" eksperti. "Taču maz ticams, ka šīs platformas pilnībā izmantos savu potenciālu, ja šī pati decentralizācija, kas padara tās tik dinamiskas, ļaus izplatīties krāpniecībai un zādzībām," norāda analītiķi.

Decentralizētās platformas ir strauji augošs kriptovalūtu tirgus segments, kuras mērķis ir izslēgt starpniekus, piemēram, bankas, no tradicionālajiem finanšu darījumiem, piemēram, aizdevuma nodrošināšanas. Izmantojot platformu, bankas un juristi, tiek aizvietoti ar programmējamu koda daļu, ko dēvē par viedo līgumu. Tas uzrakstīts publiskā blokķēdē, piemēram, "Ethereum" vai "Solana" un izpildās tad, kad tiek sasniegti noteikti nosacījumi, tādējādi izslēdzot nepieciešamību pēc centrālā starpnieka.

Saskaņā ar "Chainanalysis" statistiku, platformu darījumu apjoms pērn pieauga par 912%.

"Finanšu sistēma būtībā pārsūta naudu ar dažādiem nosacījumiem un termiņiem," skaidro "Pantera Capital" investīciju vadītājs Džoijs Krugs.

Vienlaikus ir daudz brīdinājuma signālu, ja runa ir par darījumiem šajā kriptoekosistēmā, un viena no būtiskām problēmām ir koda ievainojamība, ko hakeri var izmantot.

Analītiķi arī uzsver, ka sarukusi kriptovalūtu izmantošana nelegāliem darījumiem, sasniedzot zemāko līmeni vēsturē, un darījumi, kas saistīti ar nelegālām interneta adresēm, sasniedza vien 0,15% no kopējā 15,8 triljonu dolāru vērtā apjoma pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!