Reaģējot uz kriptovalūtu tirgus cenu kritumu, Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvji mudinājuši Salvadoru pārstāt atzīt "Bitcoin" par likumīgu maksāšanas līdzekli valstī, un pauduši bažas par tās plānu emitēt ar kriptovalūtām saistītas obligācijas, raksta "Financial Times".

Septembrī Salvadora kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas ieviesa "Bitcoin" kā likumīgu maksāšanas līdzekli valstī saskaņā ar plānu, ko vadīja valsts prezidents Najibs Bukele. Valsts noteica, ka kriptovalūtu var izmantot preču iegādei, naudas pārvedumu sūtīšanai un pat nodokļu samaksai.

Taču SVF izpilddirektori, no kuriem Salvadora lūdz finansējumu vairāk nekā miljarda dolāru apmērā, otrdien paziņojumā pauda bažas par šo soli.

"Direktori uzsver, ka pastāv lieli riski, kas saistīti ar bitkoina izmantošanu finanšu stabilitātei, finanšu integritātei un patērētāju aizsardzībai, kā arī ar to saistītajām iespējamām fiskālajām saistībām," teikts paziņojumā.

Kopš septembra Bukele ir tērējis desmitiem miljonu publiskā finansējuma kriptovalūtu iegādei, taču tagad ir zaudējis būtisku daļu naudas.

Bukele arī paziņojis, ka plāno būvēt ar vulkānu darbināmu, zemu nodokļu "bitkoinu pilsētu", ko daļēji finansēs ar kriptovalūtu nodrošināto valsts obligāciju emisiju viena miljarda dolāru apmērā. Analītiķu uzmanība ir vērsta uz gaidāmo emisiju, ko plānots īstenot tuvāko nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!