Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas rubļa kurss pret ASV dolāru un eiro pirmdienas rītā tirdzniecībā Krievijā strauji samazinājies.

Rubļa kurss pret dolāru tirdzniecības sesijas sākumā uz brīdi samazinājās līdz 100,96 rubļiem par dolāru, salīdzinot ar 83,5 rubļiem dienu pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā trešdien, tādējādi reģistrēts visu laiku zemākais rubļa kurss pret dolāru.

Tikmēr rubļa kurss pret eiro nokritās no 93,5 rubļiem par eiro līdz 113,52 rubļiem.

Tirdzniecības sesijas turpinājumā rubļa vērtība pret dolāru pieauga līdz 98,5 rubļiem, bet pret eiro - līdz 108,7 rubļiem.

Vienlaikus Krievijas centrālā banka paziņojusi, ka pirmdien netiks īstenota akciju tirdzniecība Maskavas fondu biržā, bet lēmums par nākamo tirdzniecības dienu tiks pieņemts līdz otrdienas rītam.

Tajā pat laikā Krievijas Finanšu ministrija pavēstījusi, ka Krievijās strādājošiem uzņēmumiem, kas savus ienākumus gūst no eksporta, no pirmdienas nāksies pārdot 80% no saviem ārvalstu valūtās gūtajiem ienākumiem.

Tikmēr liels skaits Krievijas iedzīvotāju nedēļas nogalē pulcējās pie bankomātiem, lai censtos izņemt savus rubļu uzkrājumus un samainītu tos pret citām valūtām pirms rubļa vērtības strauja krituma.

Rubļa kursa straujš kritums tika prognozēts, jo Rietumvalstis, sodot Krieviju par iebrukumu Ukrainā, nedēļas nogalē nolēma aizliegt Krievijas centrālajai bankai veikt transakcijas starptautiskajā finanšu sistēmā, tādējādi būtiski ierobežojot tās iespējas atbalstīt rubļa kursu.

Tika arī nolemts atslēgt vairākas Krievijas bankas no starptautiskās norēķinu sistēmas SWIFT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!