Foto: TASS/Scanpix/LETA
Ķēdaiņu fosfora mēslojuma ražotājs "Lifosa" aprīļa sākumā plāno droši apturēt ražošanu, jo kompānijas darbību traucē Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas rūpnīcas netiešajam īpašniekam, Krievijas oligarham Andrejam Meļņičenko.

"Kā jau paziņojām iepriekš, mēs tagad strādājam ar minimālu jaudu un plānojam līdz 9.-10.aprīlim drošā veidā apturēt ražošanu," ziņu aģentūrai BNS piektdien sacīja "Lifosa" preses pārstāvis Nauris Vilkevičs, piebilstot, ka pašlaik kompānija strādā ar minimālu jaudu, "cik ir pieejamas izejvielas".

Pagaidām darbinieki netiek atlaisti, sacīja Vilkevičs, paskaidrojot, ka tiek izskatīti dažādi scenāriji rūpnīcas slēgšanas gadījumam, arī pilnīga vai daļēja darbinieku atlaišana.

"Lifosa" strādā nedaudz vairāk nekā 1000 cilvēku.

Meļņičenko ES sankciju sarakstā tika iekļauts 9.martā, un pēc tam Lietuvas bankas iesaldēja "Lifosa" kontus, paralizējot tālāku kompānijas darbību.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas Ārlietu ministrija noteica kompānijai izņēmuma statusu un atļāva izmantot daļu līdzekļu algu izmaksai, komunālo maksājumu rēķinu apmaksai un nodokļu maksājumu veikšanai.

100% uzņēmuma "Lifosa" akciju pieder Šveicē reģistrētajam uzņēmumam "EuroChem Group", kurā savukārt 90% pieder Meļņičenko pārvaldītajai Kipras kompānijai "AIM Capital".

10.martā "EuroChem Group" paziņoja, ka Meļņičenko no 9.marta vairs nav uzņēmuma padomē un nav galvenais grupas labuma guvējs.

"Lifosa" finanšu direktore Regvita Ivanoviene pagājušajā nedēļā informēja, ka Meļņičenko piederošās kapitāldaļas nodotas viņa sievai Aleksandrai Meļņičenko, bet kompānijas kapitāldaļu turētāju struktūra nav mainījusies.

2020.gadā "Lifosa" apgrozījums bija 315,2 miljoni eiro - par 10,6% mazāk nekā 2019.gadā, bet auditētā tīrā peļņa - 16,8 miljoni eiro jeb par 6,4% mazāk nekā gadu iepriekš.

Aptuveni 98% produkcijas "Lifosa" eksportē. Pērn uzņēmuma galvenais noieta tirgus bija Eiropas valstis - Francija, Vācija, Lielbritānija, Beļģija, Īrija, Ukraina, Spānija un Polija, bet savu produkciju tas izved arī uz citiem pasaules reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!