Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas gāzes piegādes saskaņā ar Jamalas līgumu Polijai ir apturētas. Arī Bulgārija saņēmusi līdzīgu paziņojumu.

Piegāde Polijai tiks apturēta no trešdienas, ziņo Polijas mediji, atsaucoties uz valsts uzņēmumu "PGNiG SA". Tas līdz šim iepircis gāzi no Krievijas "Gazprom", ilgtermiņa līgums ar "Gazprom" beidzas šogad.

Valdības pārstāvji "Polsat News" apliecinājuši, ka Polijai šobrīd gāze ir, tās netrūks. "PGNiG" paudusi versiju, ka gāzes piegāžu apturēšana ir Jamalas līguma pārkāpums. Līdz ar to uzņēmums veiks attiecīgus pasākumus, lai atjaunotu līgumā paredzēto dabasgāzes piegādi, un patur tiesības izmantot visas līgumā noteiktās tiesības, vēsta šis medijis.

Jāpiebilst, ka Krievijas puse nav oficiāli paziņojusi par šī soļa iemesliem.

Polija ir viena no valstīm, kura atteikusies par gāzes piegādēm maksāt rubļos.

Savukārt Leta, atsaucoties uz Bulgārijas Ekonomikas ministriju, vēsta, ka šādu paziņojumu par gāzes piegādes apturēšanu saņēmusi arī Bulgārija.

Uzņēmums "Bulgargaz" otrdien saņēmis paziņojumu, ka "Gazprom Export" no 27.aprīļa apturēs dabasgāzes piegādes.

"Bulgārijas puse ir pilnībā izpildījusi savas saistības un savlaicīgi un saskaņā ar nosacījumiem veikusi visus maksājumus atbilstoši pašreizējam līgumam," teikts Bulgārijas Ekonomikas ministrijas paziņojumā.

Bulgārija ir tikpat kā pilnībā atkarīga no Krievijas gāzes.

Bulgārija meklē alternatīvus piegādes avotus un jau rīkojusi sarunas ar Grieķiju un Turciju, kā arī vēlas palielināt gāzes iepirkumus Azerbaidžānā.

Pašlaik Bulgārijai ar "Gazprom" noslēgts piegādes līgums uz desmit gadiem, kura termiņš beidzas šā gada nogalē.

Bulgārija 77% no tai nepieciešamās gāzes saņem no Krievijas dabasgāzes giganta "Gazprom", un valstī vienīgais naftas pārstrādes uzņēmums, kas ir lielākais Balkānos, pieder Krievijas naftas kompānijai "Lukoil".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!