Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas ekonomika Krievijas īstenotā iebrukuma dēļ šogad samazināsies par 30%, tādējādi uzrādot straujāku kritumu, nekā lēsts iepriekš, otrdien paziņoja Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Martā neilgi pēc Krievijas sāktā iebrukuma banka prognozēja, ka Ukrainas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad saruks par 20%.

Savukārt nākamgad valsts ekonomika palielināsies par 25%, nevis 23%, kā prognozēts iepriekš, norāda ERAB.

Banka skaidro, ka Krievijas blokāde ir smagi ietekmējusi Ukrainas lauksaimniecības nozari, jo valsts ir nozīmīga kviešu un saulespuķu eļļas eksportētāja. Tāpat karš apturējis Ukrainas spējas Eiropas autoražotājiem piegādāt automobiļu ražošanai nepieciešamos kabeļus.

Vienlaikus ERAB lēš, ka sankcijām pakļautās Krievijas ekonomika šogad samazināsies par 10%, bet nākamgad izaugsme veidos 0%. Šīs prognozes banka saglabājusi nemainīgas.

Krievijas sabiedrotā Baltkrievija, pret kuru arī vērstas rietumvalstu sankcijas, šogad piedzīvos ekonomikas kritumu par 4%.

ERAB arī prognozē, ka savas darbības reģiona valstu ekonomika, neietverot Baltkrieviju un Krieviju, šogad pieaugs par 1,1%, nevis 1,7%, kā tika lēsts martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!