Foto: AP/Scanpix/LETA

Streikojošie Francijas naftas pārstrādes rūpnīcu darbinieki trešdien balsojumā nolēmuši turpināt streiku un blokādes, neskatoties uz valdības draudiem piespiest viņus atgriezties darbā.

Streiki, kas tiek rīkoti, pieprasot atalgojuma palielināšanu, Francijā paralizējuši darbu sešās no septiņām naftas pārstrādes rūpnīcām, valstī izraisot plašu degvielas deficītu.

Ziņu aģentūras AFP žurnālisti trešdien redzējuši, kā darbinieki divās ASV naftas gigantam "Esso-ExxonMobil" piederošās rūpnīcās nobalso par streika turpināšanu, bet vienlaikus arodbiedrības apstiprina, ka streiki turpinās četrās rūpnīcās, kas pieder Francijas "TotalEnergies".

Francijas valdība aicinājusi sarunu ceļā panākt izlīgumu šajā krīzē, taču vienlaikus arī brīdina, ka var īstenot tiešu iejaukšanos, lai nodrošinātu degvielas piegādes.

Valdībai ir tiesības ārkārtējā situācijā rekvizēt naftas pārstrādes rūpnīcas un piespiest darbiniekus atgriezties darbā, vienlaikus paredzot soda naudas un cietumsodus tiem, kas atsakās to darīt.

Šī krīze norisinās laikā, kad palielinās enerģijas cenas un inflācija, bet "TotalEnergies" peļņas kāpums izraisījis plašu neapmierinātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!