Foto: AP/Scanpix

Somijas enerģētikas grupa "Fortum" izskatīs iespēju būvēt jaunus kodolreaktorus, apsverot arī mazus modulāros reaktorus, pirmdien paziņoja kompānija, kurai būtiskus zaudējumus radījis Krievijas lēmumus pārtraukt gāzes piegādes.

"Galvenā uzmanība izvērtējumā būs pievērsta Somijas un Zviedrijas tirgiem," informēja "Fortum".

Izvērtējums tiks sagatavots divu gadu laikā, un tajā "tiks noteiktas komerciālās, tehnoloģiskās un sociālās prasības" gan maziem modulārajiem reaktoriem, gan konvencionāliem lielajiem reaktoriem.

"Fortum" vēlas atjaunot savu stratēģiju, koncentrējoties uz ilgtspējīgu elektrību laikā, kad kompānija, kurai pieder vairākuma akcijas Vācijas enerģētikas uzņēmumā "Uniper", cietusi lielus zaudējumus saistībā ar Krievijas lēmumu pārtraukt gāzes piegādes.

Arī Zviedrijas topošā valdība piektdien paziņoja par plāniem būvēt jaunus kodolreaktorus, lai nodrošinātu pieaugošās elektrības vajadzības valstī.

Jūnijā Zviedrijas enerģētikas grupa "Vattenfall" paziņoja, ka analizē iespēju uzbūvēt vismaz divus mazus modulāros kodolreaktorus.

Pēdējo gadu laikā Somijā ir pieaugusi kodolenerģijas nozīme, ko veicināja bažas par klimata pārmaiņām.

Maijā Somijas enerģijas uzņēmumu asociācijas "Energiateollisuus" veiktas aptaujas rezultāti liecina, ka 60% Somijas sabiedrības atbalsts kodolenerģiju, kas ir rekordaugsts līmenis.

Tomēr Somijas grupa "Fennovoima" maijā izbeidza AES būvniecības projektu ar Krievijas valsts kompāniju "Rosatom", lēmumu pamatojot ar riskiem, ko rada Krievijas sāktais karš Ukrainā. Citu jaunu AES projektu pagaidām Somijā nav.

Somijā pašlaik ir divas AES ar kopumā pieciem kodolreaktoriem - "Fortum" piederošā Lovīsas AES ar diviem reaktoriem un uzņēmumam "Teollisuuden Voima" piederoša Olkiluoto AES ar trim reaktoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!