Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Gada inflācija Lielbritānijā septembrī atkal pieaugusi un sasniegusi 10,1%, trešdien paziņoja valsts statistikas birojs.

Septembra gada inflācijas rādītājs atbilst jūlija līmenim un ir augstākais 40 gadu laikā. Augustā gada inflācija negaidīti saruka līdz 9,9%.

Inflācijas kāpumu veicināja augošās pārtikas cenas.

Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi patēriņa cenas Lielbritānijā septembrī pieauga par 0,5%, kas seko tādam pašam kāpumam augustā.

"Es saprotu, ka ģimenes visā valstī cieš no pieaugošajām cenām un augstākiem enerģijas rēķiniem," atsevišķā paziņojumā pauda Lielbritānijas jaunais finanšu ministrs Džeremijs Hants, uzsverot, ka valdības prioritāte būs palīdzība vismazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām, "vienlaikus nodrošinot plašāku ekonomikas stabilitāti un veicinot ilgtermiņa izaugsmi, kas palīdzēs visiem".

Lizas Trasas Lielbritānijas valdību satricinājis haoss tirgos saistībā ar tās solījumiem samazināt nodokļus, nepiedāvājot alternatīvus finansējuma avotus.

Pēc plašas kritikas par budžetu Trasa atlaida finanšu ministru Kvasi Kvartengu, kurš amatā bija nepilnas sešas nedēļas. Viņa vietā stājās Hants, kurš jau ir atcēlis lielāko daļu no plānotajiem budžeta pasākumiem.

Analītiķi trešdien pieļāva, ka inflācijas dati vairos spiedienu uz Lielbritānijas centrālo banku - Anglijas Banku - turpināt bāzes procentu likmju celšanu.

Ekonomisti "Capital Economics" pieļāva, ka Anglijas Banka nākamajā sēdē novembrī bāzes procentu likmi varētu celt pat par vienu procenta punktu līdz 3,25%.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!