Foto: Shutterstock

Ceturtdien Eiropas Parlaments (EP) pieņēma rezolūciju par ES velosatiksmes stratēģijas izstrādi – deputāti iestājas par to, lai velotransports tiktu atzīts par pilntiesīgu transporta veidu.

Rezolūcijā tiek uzsvērts, ka braukšanai ar velosipēdu ir daudz priekšrocību – tā uzlabo veselību, samazina sastrēgumus, ir mazāks trokšņa piesārņojums, uzlabota gaisa kvalitāte. Tāpat tiek akcentēta ekonomikas izaugsme, vides un sociālie ieguvumi.

Vienlaikus tiek norādīts, ka nepieciešama drošāka velotransporta infrastruktūra, īpaši, lai varētu ceļot nelielos attālumos, kā arī jāattīsta drošas velostāvvietas un pasākumi, lai novērstu velotransporta zādzības.

Līdz ar rezolūcijas pieņemšanu EP mudina Eiropas Komisiju izstrādāt īpašu Eiropas stratēģiju velotransporta jomā ar mērķi līdz 2030. gadam divkāršot ar velosipēdu nobraukto kilometru skaitu Eiropā. Tāpat EK būs jānodrošina saskaņotu datu vākšana par velotransportu.

EP mudina izveidot sinerģiju starp velotransportu un citiem transporta veidiem, piemēram, vilcienos tiem nodrošinot vairāk vietas vai stacijās un mobilitātes punktos nodrošināt lielāku skaitu drošu velostāvvietu.

Tāpat dalībvalstis tiek skubinātas ievērojami palielināt ieguldījumus atdalītas velotransporta infrastruktūras būvniecībā, kā arī, ja tas ir iespējams, velosipēdu ceļus veidot blakus dzelzceļam un ūdenstilpēm. Savukārt mājokļu plānošanā būtu jāapsver drošas un aizsargātas velosipēdu stāvvietas un elektrisko velosipēdu uzlādes kapacitāte.

Uzņēmumi, sabiedriskās organizācijas un iestādes aicinātas sekmēt velotransporta attīstību, izmantojot īpašus stimulus, tostarp darbiniekiem paredzētas programmas, kā arī nodrošinot pietiekamas velosipēdu stāvvietas ar elektrisko velosipēdu lādētājiem.

Dalībvalstis tiek aicinātas samazināt PVN likmes velosipēdu un elektrisko velosipēdu piegādei, nomai un remontam.

Savukārt 2024. gadu plānots pasludināt par Eiropas velotransporta gadu.

Jau ziņots, ka Rīga ir pilnveidojusi savu velo koncepciju, ar mērķi līdz 2030. gadam divkāršot veloceliņu garumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!