Foto: Privātais arhīvs

Maijā sevi aktīvi pieteica kripto tirgus buļļi, savukārt lāči bija spiesti atkāpties. Tostarp maijā kriptovalūtu tirgus zvaigzne bija "Ethereum" cena pieauga par ceturtdaļu, jo negaidītais ASV Vērtspapīru un biržu komisijas lēmums pavēra ceļu Ethereum ETF apstiprināšanai ASV, norāda "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Ethereum ir otra lielākā kriptovalūta pēc tirgus kapitalizācijas, un tieši tā maijā ienesa tirgū visnozīmīgākās pārmaiņas. Monētas vērtība maija sākumā bija 2779 eiro par vienu vienību, bet mēneša ietvaros pieauga par 25,4 %, maiju noslēdzot ar 3484 eiro, vēsta pasaules lielākā kriptovalūtu birža "Binance".

Brotjē raksta, ka izšķirošais cenas palēciens notika laika posmā no 20. līdz 21. maijam, kad negaidīti tika paziņots, ka arī "Ethereum" ETF tiks iekļauti ASV biržā. ASV Vērtspapīru un biržu komisija veica ilgi gaidītās izmaiņas noteikumos, kas bija vajadzīgas, lai pavērtu ceļu šīs kriptovalūtu fondu sarakstiem biržā - NYSE un Nasdaq.

Iepriekš ASV Vērtspapīru un biržu komisijas nostāja attiecībā uz "Ethereum" kā digitālā aktīva novērtējumu bija neskaidra. "Bitcoin" jau no paša sākuma tika uztverts kā precei pielīdzināms digitāls aktīvs (līdzīgi kā, piemēram, zelts, dārgakmeņi utt.), savukārt "Ethereum" līdz šim tika klasificēts kā digitāls vērtspapīrs (līdzīgi, piemēram, akcijām un obligācijām). Jaunākais ASV Vērtspapīru un biržu komisijas lēmums "Ethereum" vairs neklasificē ne kā vērtspapīru, ne preci, un norāda uz būtiskām izmaiņām monētas vērtējumā. Tirgus dalībniekiem un analītiķiem šāds komisijas lēmums bija pārsteigums.

Tagad ASV apstiprinājumu gaida veseli deviņi "Ethereum" ETF, tostarp arī pasaulē lielākā līdzekļu pārvaldītāja BlackRock pieteikums par "Ethereum" ETF izveidi. Lielākā daļa "Ethereum" ETF pretendentu jau pārvalda arī "Bitcoin" ETF, kas kopš to izveides ir piesaistījuši aptuveni 30 miljardus USD (aptuveni 27,6 miljardi eiro). Tiek prognozēts, ka līdzīgs popularitātes vilnis pēc to apstiprināšanas sagaida arī "Ethereum" ETF.

Arī vadošā kriptovalūta "Bitcoin" (BTC) maijā piedzīvoja izaugsmi. Maija sākumā BTC vērtība bija 56 124 eiro un, pieaugot par 10,6 %, līdz mēneša beigām sasniedza 62 123 eiro. Ethereum jaunumu iespaidā maija augstāko cenu – 65 805 eiro – BTC sasniedza 20. maijā. Tomēr līdz mēneša beigām BTC cena atkal samazinājās par dažiem procentiem.

Savukārt trešā lielākā kriptovalūta BNB, ko izdevis pats "Binance", maijā bija salīdzinoši stabila – mēneša sākumā tās cena bija 538 eiro, bet līdz mēneša beigām nedaudz palielinājās (1,9 %), sasniedzot 548 eiro, liecina "Binance" apkopotie dati.

Tirgus ekspertu vidū šobrīd notiek aktīvas diskusijas un minējumi par to, vai tā sauktā "altkoinu sezona" šoreiz varētu pienākt agrāk, nekā gaidīts. Ar "Altkoinu sezonu" parasti tiek apzīmēts brīdis tirgū, kad par tirgus pārmaiņu galveno virzītāju kļūst mazākas tirgus kapitalizācijas kriptovalūtas, savukārt Bitcoin uz brīdi atkāpjas otrajā plānā. Vēsturiski daži no lielākajiem "Bitcoin" cenu kāpumiem ir sekojuši pēc šādiem mazākiem kriptovalūtu cenu pieauguma viļņiem.

Neapšaubāmi, maijā par galveno tirgus izaugsmes virzītājspēku kļuva "Ethereum", nodrošinot kāpumu arī daudzām citām kriptovalūtām, kas darbojas "Ethereum" ekosistēmā. Vai un cik lielā mērā buļļi turpinās dominēt kriptovalūtu tirgū, varēs redzēt tuvākajā nākotnē.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!